strava u srbiji

Opsadno stanje u selu osumnjičenog za ubojstvo male Danke, oglasio se njegov otac

04.04.2024 u 10:25

Bionic
Reading

Dvije osobe priznale su ubojstvo dvogodišnje Danke Ilić, objavio je srpski predsjednik Aleksandar Vučić. Potraga za djevojčicom dobila je tako tragičan epilog

20:03 Ekipa Novosti nalazi se u selu Luka, odakle je jedan od osumnjičenih za ubojstvo djevojčice Danke Ilić. Susjedi su u šoku. 'Nikad ne bih rekla da je on takav čovjek, da je on to učinio. Srđan u kući živi s ocem. Žena ga je napustila prije dvije godine. Volio je popiti, ali nije bio neki pijanac. Srđana nitko nikad nije video pijanog, štoviše, on i otac su radni i vrijedni. Kada sam čula to iznenadila sam se. To što se priča da je udario dijete, bar da je sačekao ili pozvao hitnu pomoć, što mu se dogodilo da da ovako učini? Je li bio pijan?', pita potresena susjeda.

19:14 Dušan Janković, otac jednog od osumnjičenih za ubojstvo Danke Ilić, dao je izjavu u policiji. 'Ako je to uradio nek mu se sudi, ako nije vidjet ćemo. Ne vjerujem da je moj sin počinio takav strašan zločin. Za mene je to nezamislivo. Naprosto ne mogu vjerovati da je tako nešto učinio', kazao je za "Novosti" otac jednog od osumnjičenih nakon što je dao izjavu u policiji.

  • +4
Bor: Policajci pretražuju divlji deponij za ubijenom djevojčicom Dankom Izvor: Pixsell / Autor: Davor Javorovic/PIXSELL

17:47 Otac S. J., osumnjičenog za ubojstvo djevojčice Danke Ilić, odveo je Žandarmeriju u blizinu sela Luke gdje se sumnja da je bačeno tijelo. Žandarmerija trenutno pretražuje kolibu obitelji osumnjičenog za ubojstvo.

17:28 Kolika kazna prijeti za počinjenje kaznenog djela teškog ubojstva iz članka 114. stavak 1. točka 9. srpskog Kaznenog zakona u svezi s člankom 33. Kaznenog zakona, otkrio je odvjetnik Rajković >>> Pročitajte više

16:33 Kako prenosi reporter Blica s lica mjesta, mnoštvo policije nalazi se u selu u kojem živi osumnjičeni S. J. Prilaz selu je blokiran, a na terenu je najmanje 15 policijskih vozila. Selo je pretraženo. Čekaju se pripadnici Gorske službe spašavanja koji će detaljno sa Žandarmerijom pregledati obližnju šumu u potrazi za tijelom ubijene Danke Ilić.

15:10 Srpski ministar unutarnjih poslova Bratislav Gašić obratio se javnosti nakon vijesti da je Danka Ilić, dvogodišnja djevojčica za kojom se tragalo 10 dana, monstruozno ubijena. >>> Pročitajte više

14:29 U tijeku je velika akcija policije. Dronom se pretražuju selo i kuća u kojoj živi osumnjičeni S. J. Kako piše Nova.rs, D. D. je na ispitivanju u policiji priznao sve čim su ga suočili s činjenicama i navodno se žalio u stanici. S. J. je progovorio tek kada su ga ispitivali na vlaškom jeziku. Žandarmerija s psima tragačima upala je u dvorište jednog od dvojice osumnjičenih za ubojstvo.

Dron je podignut i iznad odlagališta i terena koji se od jutra pretražuje, a gdje se prvotno sumnjalo da je bačeno tijelo ubijene djevojčice.

13:22 Policija u Boru odredila je zadržavanje S. J. (1974.) iz sela Luka i D. D. (1974.) iz sela Zlot zbog postojanja osnovane sumnje da su 26. ožujka lišili života dijete Danku Ilić (2022.), a po nalogu Višeg javnog tužiteljstva u Zaječaru. Terete ih za teško ubojstvo, piše Blic.

Navodi se i da tužiteljstvo poduzima mjere na prikupljanju dokaza potrebnih za vođenje kaznenog postupka protiv osumnjičenih za navedeno kazneno djelo te da će o svemu na vrijeme obavijestiti javnost.

13:05 Deseci vozila nalaze se u blizini Starobanjskog puta jer se i dalje traga za tijelom ubijene djevojčice Danke Ilić, javlja reporterka N1 s lica mjesta.

U blizini tog puta nalazi se šuma koja skriva velik dio onog što se događa – u nizu su deseci vozila, a tamo je i bager koji sve raskopava. U pitanju je više divljih deponija koji se pretražuju i ondje se nalaze brojna vozila komunalnih poduzeća, ali i službena vozila policije.

12:53 Telegraf navodi da su osumnjičenici u utorak bili s policijom na terenu u Banjskom polju. Tad se još uvijek nije znalo je li djevojčica živa. Fotoreporteri su ih snimili kako zasebno, u pratnji policije, obilaze teren i pokazuju nešto.

Nije točno poznato kad je policija uhitila počinitelje, odnosno jesu li već jučer bili osumnjičenici ili su razgovarali s policijom u nekom drugom svojstvu.

12:42 Vozilo u kojem su bili osumnjičeni S. J. i D. D. ima sustav za praćenje preko kojeg je utvrđeno da su bacili tijelo na deponij kod Starobanjskog puta, nekoliko kilometara od mjesta na kojem su udarili djevojčicu Danku, neslužbeno doznaje Blic. 'GPS je pokazao da su se ondje zadržali pola minute', rekao je izvor za Blic.

12:16 'Ona je stajala nasred puta, naletjeli su na nju u punoj brzini. Izašli su i, umjesto da joj pomognu, oni su je stavili u gepek. Odvezli su dijete do deponija i ondje bacili. Prvo su je zatrpali otpadom, da ne bude uočljiva, a onda su otišli i dogovorili se da će detaljno očistiti automobil kiselinama i kemijskim sredstvima kako bi otklonili tragove krvi.

Tek forenzičkom analizom i upotrebom posebnih lampi utvrđeni su tragovi krvi. Kasnije je potvrđeno da krv pripada Danki', pišu srpski mediji. Osumnjičeni dvojac navodno se u više navrata vraćao do deponija kako bi dodatno zakopavali tijelo.

11:33 Dankini roditelji stigli su u policijsku stanicu u Boru u vidnom šoku. Njezin djed Časlav Dragomirović rekao je za Kurir da je 'izvan sebe i da ne žele povjerovati dok mu ne kažu kako je te da čeka samo službene vijesti'.

11:27 'Pripadnici MUP-a, nakon desetodnevne opsežne akcije, detaljne provjere svih tragova i informacija uhitili su S. F. (1974.) i D. D. (1974.) iz Bora zbog sumnje da su ubili dvogodišnju djevojčicu Danku Ilić. Dvojica osumnjičenih u potpunosti su priznala počinjenje kaznenog djela, a u tijeku je pretraga terena za tijelom. Policija nastavlja intenzivno raditi na ovom slučaju, o čemu će pravovremeno obavijestiti javnost', navodi se u objavi srpskog MUP-a na X-u.

11:07 Policajci su blokirali ulaz na deponij na kojem se prema njihovim saznanjima nalazi tijelo malene Danke, javlja Nova.rs. Bager cijelo vrijeme kopa.

  • +2
Srbija: Policija pretražuje divlji deponij kod Bora u potrazi za tijelom malene Danke Izvor: Pixsell / Autor: M.M./ATAImages/PIXSELL

10:56 Kriminalistička policija iz Bora uhitila je radnike Javnog komunalnog poduzeća Vodovod Bor S. J. (50) iz sela Luka i D. D. (50) iz sela Zlot, potvrđeno je za Alternativnu televiziju (ATV). Nesreća se, prema neslužbenim informacijama, dogodila 26. ožujka u 13.52 sata. Majka djevojčice ranije je u policiji rekla da je Danka nestala oko 13.45 sati.

S. J. je osumnjičen da je službenim automobilom marke Fiat u ulici Radomira Putnika udario dvogodišnju Danku i usmrtio je. Tada je, kako se sumnja, s kolegom D.D. tijelo djevojčice ubacio u gepek vozila, nakon čega su se odvezli do divljeg deponija na Starobanjskom putu kod Bora, gdje su njezino tijelo izbacili s desne strane puta, tvrdi izvor ATV. Područje divljeg deponija policija je pretražila sedmi dan potrage.

Kako doznaje Blic, u automobilu su pronađeni tragovi krvi, nakon čega je napravljena DNK analiza te je potvrđen identitet nestale Danke. 'Po planu rada poduzeća, bilo je poznato tko je vozio automobil u kritično vrijeme. Provjerom baznih stanica to je i potvrđeno. Osumnjičeni su privedeni i odmah su priznali ubojstvo', rekao je izvor za Blic.

Na teret S.J. stavlja se da je počinio teško kazneno djelo, a D.D. mu je pružio pomoć poslije izvršenog kaznenog djela. Obojici je nakon uhićenja određeno zadržavanje do 48 sati. 'S.J. se na teret stavlja da nije prilagodio brzinu kretanja vozila stanju i uvjetima na cesti, uslijed čega je prednjim desnim dijelom vozila udario djevojčicu i usmrtio je', navodi izvor iz istrage, piše Informer.

10:30 'Imamo loše vijesti za ovo naše dijete. Policija je uhitila dvije osobe koje su priznale su ubojstvo male Danke, vode ih na mjesto gdje su bacili tijelo djeteta. S kakvim monstrumima imamo posla', rekao je Vučić na izvanrednoj konferenciji za medije te zahvalio policiji na trudu i angažmanu.

Najavio je da će ministar unutarnjih poslova Bato Gašić iznijeti više detalja, izvijestili su srpski mediji.

Potraga za Dankom Ilić

Podsjetimo, za Dankom Ilić tragalo se od utorka 26. ožujka. Tog je dana oko 13 sata dvogodišnjakinja nestala u prigradskom naselju Banjsko polje kod grada Bora u Srbiji. Udaljila se iz obiteljske vikendice, koja se nalazi usamljena na vrhu ulice, nekih 150 metara iza gustog drveća i šiblja te je teško primjetna. U okolici nitko ne živi. Iza kuće se prostiru šume, brda i nepristupačni predjeli.

'Živimo u Boru. Dovela sam djecu da se malo istrče i prošeću. Moji su porijeklom odavde i kao dijete sam ovdje često boravila', kazala je ranije Dankina majka Ivana Dragomirović. 'Dok sam se okrenula, nije je bilo. Ona još nema dvije godine, u svibnju će ih napuniti. Odaziva se na ime, ali ona je još mala, još ne govori. Zvala sam je, dozivala, nije mi se odazvala. Tu u blizini ima jedna šumica. Molim Boga da je što prije nađemo', kazala je majka nestale djevojčice.

  • +7
Bor: Potraga za djevojčicom Dankom Ilić Izvor: Cropix / Autor: CROPIX

Helikopteri MUP-a nadlijetali su šire područje mjesta nestanka djevojčice. Specijalistički timovi MUP-a pretražili su okolicu kuće, tunel, podzemne kanale, šahtove i šumu te nisu pronašli nikakve tragove koji bi ukazali na to da se djevojčica tamo nalazila. Zbog nestanka Danke prvi put u Srbiji aktiviran je sustav Amber alert ili 'Pronađi me', namijenjen hitnom javnom informiranju u slučaju nestalih maloljetnika.

Istraga je proširena i na Austriju. Bečka policija pokrenula je istragu u slučaju nestanka dvogodišnje Danke nakon što je državljanin Srbije prijavio 30. ožujka da je na autobusnoj stanici u centru austrijskog glavnog grada vidio djevojčicu, koja navodno nalikuje nestaloj Danki, u pratnji dvije žene. No bečka policija kasnije je objavila da djevojčica na snimci nije Danka.

Tri osobe iz Bosne i Hercegovine su - dok je trajala potraga - na društvenim mrežama objavile da znaju gdje je Danka. Ispostavilo je da je riječ o lažnoj dojavi zbog pokušaja iznude 25.000 eura za informacije. Uhićeni su i čeka ih kazna.

Spasioci i policija deset dana su neumorno radili da bi pronašli nestalo dijete. Tražili su je gorska služba spašavanja, policija, dobrovoljci, psi tragači i dronovi; u potragu su bile uključene stotine ljudi. Osobni podaci i fotografija nestale Danke objavljeni su i na Interpolovoj stranici nakon što je za njom raspisana žuta tjeralica, a koja se raspisuje za nestalim osobama.

  • +5
Potraga za djevojčicom Dankom Izvor: Pixsell / Autor: Pixsell