nezgodno pitanje

Vučić bio neugodan prema slovenskom novinaru, reagirala i predsjednica Pirc Musar

15.06.2023 u 13:21

Bionic
Reading

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić se u četvrtak ujutro sastao s predsjednicom Slovenije Natašom Pirc Musar, nakon čega su se obratili medijima. No pitanje slovenskog novinara iziritiralo je Vučića, pa je reagirati morala i slovenska predsjednica

Naime, u jednom od pitanja novinar TV Slovenije povezao je nastavak prosvjeda 'Srbija protiv nasilja' i nedostatak kvoruma u srbijanskom parlamentu, što je srbijanskog predsjednika izbacilo iz takta, piše N1.

'Hvala vam puno na pitanjima, jer dio tih pitanja pokazuje kako i zašto Europska unija nije toliko popularna koliko bismo svi željeli u našoj zemlji. Ljudi se ponekad zbog vaše prevelike dobronamjernosti osjećaju poniženo, jer vide da biste se miješali u stvari u koje nikome ne biste dopustili da se petlja kada su vaše zemlje u pitanju', započeo je svoje izlaganje Vučić u ironičnom tonu.

Obraćajući se izravno novinaru, više je puta ponovio da Srbija, za razliku od EU, nema praksu 'ubijanja boga u prosvjednicima'.

'Prije su bili svaki dan, sada su vikend prosvjedi. S izuzetkom poziva na moje vješanje, šute. I za razliku od vaše ustaljene prakse u EU da ubijate boga u prosvjednicima, ovdje je mirno. Dođu, okupe se, raziđu se i sve je u redu. Pokušavamo preuzeti vaša najbolja demokratska dostignuća, jedino što još nismo preuzeli je ubiti boga u prosvjednicima. Mi to ne možemo i nećemo, izbjegavat ćemo to do zadnjeg trenutka', rekao je Vučić.

  • +2
Aleksandar Vučić i Nataša Pirc Musar Izvor: EPA / Autor: ANDREJ CUKIC

Na Vučićev odgovor reagirala je slovenska predsjednica Nataša Pirc Musar, kazavši da su prosvjedi u svakoj zemlji legitiman i demokratski čin, te da je interes novinara za prosvjede i događaje u Srbiji, kao i izvještavanje o njima, sloboda izražavanja.

'Činjenica da mediji izvještavaju o prosvjedima je sloboda izražavanja i nadam se da niste previše zamjerili novinaru zbog pitanja. Demokracija je i sloboda medija i na tome također treba raditi', rekla je Pirc Musar dodavši da se prosvjeduje u Sloveniji i Bruxellesu.

Press konferencija Vučića i Pirc Musar Izvor: Društvene mreže / Autor: RTS

Vučićeva je, naravno, morala biti zadnja pa je poručio da je 'zahvalan novinaru što je postavio takvo pitanje'

'Kod nas je, naravno, sloboda medija takva da svaki dan trebam odgovarati jesam li Hitler ili Mussolini. Ne želim vam tu razinu slobode', zaključio je Vučić.