POSJET SLAVONSKOM BRODU

Plenkovića pitali o sastanku s Vučićem i tekstu Financial Timesa, ovo su odgovori

14.06.2023 u 14:38

Bionic
Reading

U srijedu je održan sastanak Vlade sa županima, predstavnicima Udruge gradova RH i Hrvatske zajednice općina u Slavonskom Brodu. Predsjednik Vlade Andrej Plenković nakon sastanka je dao izjavu za medije

'Predložene porezne izmjene idu u smjeru da damo više ovlasti predstavničkim tijelima lokalne razine, ukidamo prirez, damo marginu da oni svojim odlukama utječu na atraktivnost lokalnih sredina i time omogućuju ljudima da imaju veće plaće', rekao je Plenković, prenosi N1.

Kaže da u politici to neće svi prihvatiti, ali ne može prihvatiti tezu nekih iz oporbe te da treba imati iste aršine.

'Teze da će im nešto faliti matematički ne stoje. Politički ih razumijem, ali to jednostavno nije točno', dodao je.

Plenković će idućeg petka posjetiti Srbiju, prvi put od početka svog premijerskog mandata.

'Važno je da hrvatska javnost vidi da Vlada vodi ogromnu brigu o Hrvatima izvan Hrvatske', rekao je premijer.

'U planu je da se u Subotici organizira i susret s premijerkom Brnabić', rekao je, dodajući da odlazak u Beograd nije predviđen.

Na upit znači li to da se sigurno neće sastati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem, odgovorio je da govori što je predviđeno.

Financial Times je u utorak objavio tekst u kojem navodi da je hrvatska Vlada radila pritisak na Allianz nakon što se fond pod kontrolom njemačkog osiguravatelja povukao iz transakcije vezane uz prodaju Konzumovih trgovina koje su bile u vlasništvu Agrokora.

'Kompanija razgovara s mirovinskim fondovima u Hrvatskoj, koji od naših tijela traže da otkupe udio suvlasništva u kompaniji koji su imale ruske banke. Oni dolaze k nama, nitko ih ne tjera. Jedan od tih fondova u jednom trenutku – a ti novci su novci hrvatskih umirovljenika – najedanput kažu u zadnji tren da neće. Je li ih netko prisiljavao, pritiskao, ucjenjivao – to je na rubu fantastike, popularnog nastojanja da se izmisli neki problem', objasnio je Plenković.

'Oni su ti koji su htjeli pa su odustali. Mi nismo iz AZ fonda, pitajte AZ fond.'