nove brojke

Vrtoglavo raste broj zaraženih koronavirusom, bližimo se okrugloj cifri, WHO upozorava: Zaštitna oprema brzo se troši

03.03.2020 u 20:58

Bionic
Reading

Broj slučajeva novog koronavirusa u svijetu iznosi 92.722. od kojih je 3155 umrlo u 77 zemalja i teritorija, prema osvježenim podacima koje je objavila agencija France presse na temelju službenih izvora u utorak u 18 sati po srednjoeuropskom vremenu

Od ponedjeljka u 18 sati zabilježeno je 2566 novozaraženih i 77 umrlih.

Kina (bez Hong Konga i Macaa) gdje je epidemija izbila krajem prosinca, ima 80151 slučaj od kojih je 2943 umrlo. Ondje je od ponedjeljka zabilježeno 125 novozaraženih i 31 smrtni ishod.

Drugdje u svijetu u utorak potvrđeno je 12.571 slučajeva zaraze, od kojih je 212 umrlo i 2441 novih slučajeva.

Nakon Kine najzahvaćenije su Južna Koreja (5186 slučajeva od kojih 851 novi i 28 umrli), Italija (2502 slučajeva od kojih 466 novih i 79 umrlih), Iran (2336 slučajeva od kojih 835 novih i 77 umrlih) i Japan 8 268 slučajeva od kojih 14 novih i 12 umrlih). Japan ima i više od 700 slučajeva na kruzeru Diamond Princess.

Od ponedjeljka u 18 sati Kina, Iran, Italija, Južna Koreja, Francuska i Sjedinjene Države zabilježili su nove slučajeve. Maroko, Latvija i Ukrajina dijagnosticirali su prve slučajeve na svojim teritorijima.

Agencija France presse prikupila je podatke od nadležnih nacionalnih vlasti i informacija Svjetske zdravstvene organizacije (WHO).

Uz osam slučajeva koronavirusa kod osoba koje su se vratile iz Italije u Kini rastu strahovanja od ponovne zaraze u zemlji iz koje je epidemija krenula.

Zaštitna oprema

WHO je upozorila na 'brzo trošenje zaštitne opreme'.

U Francuskoj je predsjednik Emmanuel Macron naredio obnovu zaliha i proizvodnju zaštitnih maski za medicinsko osoblje i zaražene.

Britanski farmaceutski lanac Boots ograničit će prodaju gela za dezinfekciju na 2 boce po osobi.

  • +4
Koronavirus u Južnoj Koreji Izvor: EPA / Autor: YONHAP

Američki potpredsjednik Mike Pence rekao je da bi do ljeta ili početka jeseni moglo biti izrađeno cjepivo.

Međutim, profesor Massimo Galli, čija je ekipa izolirala talijansku varijantu koronavirusa, istaknuo je da će epidemiju zaustaviti karantene u najzahvaćenijim područjima, a ne cjepivo koje će vjerojatno prekasno biti dostupno.

Europski i britanski pregovarači okupljeni drugog dana pregovora o odnosima nakon brexita, dogovorili su da se neće rukovati.

Papa Franjo koji je zbog prehlade otkazao aktivnosti, negativan je na novi koronavirus, prenosi talijanki dnevni list Messagero.