VELIKI MEŠTAR MALTEŠOG REDA

'Vrlo je važno da Hrvatska uđe u EU'

20.10.2009 u 17:14

Bionic
Reading

Vrlo je važno da Hrvatska postane članicom EU-a i što prije se to ostvari, to bolje, izjavio je u utorak u Rimu princ i veliki meštar Suverenog viteškog malteškog reda Matthew Festing nakon susreta s predsjednikom Sabora Lukom Bebićem

'Vrlo je važno da Hrvatska postane članicom EU-a i da se završi proces ujedinjenja Europe. Što prije Hrvatska postane članica Unije, to bolje i Suvereni viteški malteški red na tom joj putu želi puno sreće', rekao je Festing novinarima u sjedištu Reda.

Saborsko izaslanstvo trećeg dana posjeta Italiji posjetilo je sjedište tog vjerskog i viteškog reda osnovanog 1048., koji ima status suverene države. Red se uglavnom bavi humanitarnom djelatnošću te je Hrvatskoj pružio veliku pomoć tijekom Domovinskog rata. Bebić je zahvalio Festingu na toj pomoći, kao i na potpori koju i danas pruža Hrvatskoj na putu prema EU.

Bebić i Festing razgovarali su o budućnosti Reda u Hrvatskoj. Festing je istaknuo da treba vidjeti kako bi se u budućnosti unaprijedio položaj Reda u Hrvatskoj te je s tim u vezi u razgovoru spomenuta potreba da se osnuje nacionalna asocijacija Suverenog viteškog malteškog reda u Hrvatskoj.

'Mi smo poželjeli da se jedna nacionalna asocijacija Suverenog viteškog malteškog reda osnuje i u Hrvatskoj. To bi bilo jako dobro primljeno', rekao je Bebić novinarima. Od 1993. u Hrvatskoj postoji Hrvatska malteška služba koja ima devet regionalnih ureda, a prvi projekt bilo joj je otvaranje dječjeg vrtića za djecu s posebnim potrebama 1994. U Zagrebu djeluje i mobilna služba koja skrbi o starijim ljudima.

Festing je spomenuo inicijativu Reda da se u Hrvatskoj neki prehrambeni proizvodi izuzmu od poreza kako bi se mogli donirati potrebitima. Bebić je u utorak također posjetio Vatikan i tom je prigodom položio lovorov vijenac na grob pape Ivana Pavla II.
U srijedu će se predsjednik Sabora tijekom opće audijencije na Trgu svetog Petra sastati s papom Benediktom XVI., a zatim će razgovarati s tajnikom Svete stolice za odnose s državama Dominiqueom Mambertijem.