prekršio zabranu

Vrhovni sud Venezuele traži ukidanje imuniteta Guaidou

02.04.2019 u 09:56

Bionic
Reading

Vrhovni sud Venezuele zatražio je od Ustavotvorne skupštine, sastavljene isključivo od pristaša predsjednika Nicolasa Madura, ukidanje parlamentarnog imuniteta oporbenom čelniku Juanu Guaidou, kojeg je kao privremenog predsjednika priznalo pedesetak zemalja.

Najviša sudska instanca u Venezueli "naređuje uručivanje ove odluke predsjedniku Nacionalne ustavotvorne skupštine kako bi se ukinuo parlamentarni imunitet" Juanu Guaidou, navodi se u odluci objavljenoj u ponedjeljak.

Predsjednik vrhovnog suda Maikel Moreno objavio je na Twitteru da je Guaido prekršio zabranu koja mu je nametnuta u siječnju.

Ignorirajući zabranu Guaido je u veljači otišao na turneju po zemljama Latinske Amerike kako bi pokušao dobiti daljnju potporu. Unatoč prijetnjama da će biti uhićen po povratku u zemlju, to se nije dogodilo.

Dužnosnici odani Maduru ranije su izjavili da je Guaido pod istragom zbog poticanja na nasilje i primanja nezakonitih sredstava.

Guaido, čelnik Nacionalne skupštine, vodi borbu za vlast s Madurom od siječnja kada se proglasio predsjednikom. Odmah su ga priznale Sjedinjene Države i niz drugih zemalja.

Ustavotvornu skupštinu osnovao je Maduro 2017. u pokušaju da uzurpira vlast od Nacionalne skupštine koju kontrolira oporba.