zemlja u šoku

Guaido počeo pohod po Venezueli koji planira završiti u predsjedničkoj palači

16.03.2019 u 20:18

Bionic
Reading

Vođa venezuelske oporbe i samoproglašeni privremeni predsjednik Juan Guaido počeo je u subotu u središnjem gradu Valenciji veliki obilazak Venezuele koji je obećao završiti u glavnome gradu Caracas i to u palači Miraflores gdje će zauzeti ured predsjednika. Venezuela je još u šoku od prekida struje koji je gotovo tjedan dan paralizirao cijelu zemlju.

"Vrijeme je da Venezuelu preuzmemo pedalj po pedalj", rekao je Guaido na tribini u Valenciji.

"Misle da nas mogu ušutkati, zastrašiti... Režim želi u nama posaditi sumnju. Neće nas uspjeti podijeliti, ovaj je proces nepovratan, nema više povratka na staro", rekao je u u subotu u Valenciji, glavnome gradu države Carabobo.

U tom industrijskom gradu nekih 170 kilometara zapadno od Caracasa slušale su ga tisuće njegovih pristaša.

Guaido je pozvao sve zastupnike venezuelske oporbe, koja ima većinu u parlamentu, da u svojim okruzima organiziraju lokalna gradska i pokrajinska vijeća.

Pedesetak sastanaka takvog tipa već je održano u subotu u deset od 23 država u Venezueli, ustvrdila je oporba. "Mobilizacijom građana okončat ćemo uzurpaciju vlasti", najavio je u subotu Guaido na Twitteru.

Obećao je da će se "vrlo brzo smjestiti u predsjedničkom uredu", ali ipak nije naveo datum u koji kani izvesti taj čin u Caracasu.

  • +7
Juan Guaidó Izvor: Profimedia / Autor: Profimedia

Nakon divovskog prekida isporuka struje koji je paralizirao zemlju od 30 milijuna stanovnika, od kojih je deset posto izbjeglo u susjedne države zbog nestašica osnovnih proizvoda i hiperinflacije,  Venezuela još dublje tone u krizu jer se urušava proizvodnja nafte koja je njezino najveće bogatstvo i osigurava 96 posto prihoda. 

Aktualni predsjednik, socijalist Nicolas Maduro, optužuje Sjedinjene Države da su "kibernetičkim napadima" na glavnu centralu u Venezueli izazvale prekid struje. Maduro je pozvao na novu "antiimperijalističku mobilizaciju" i naredio vojsci da pojača nadzor nad električnim postrojenjima te naredio sječu vegetacije oko postrojenja i dalekovoda.