ZANIMLJIVOST IZ IMOVINSKE KARTICE

Vrdoljak uz pomoć supruge pripremio teren za postministarski biznis

11.02.2016 u 06:54

Bionic
Reading

Bivši ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak objasnio je ovih dana zanimljivost iz svoje imovinske kartice, po kojoj je povećao imovinu za 900.000 kuna. Nije se toliko obogatio, nego je kupio stan koji toliko vrijedi, a otplaćuje ga dijelom kreditom, a dijelom od ušteđevine koju je imao početkom mandata. No njegova imovinska kartica pokazuje jednu, u najmanju ruku zanimljivu sigurnosnu mrežu koju je ispleo, valjda za slučaj da zagusti u politici

Prije no što se dao u lokalnu, a zatim i nacionalnu politiku, u kojoj se isprofilirao kao jedan od ključnih ljudi HNS-a, Ivan Vrdoljak bio je razmjerno uspješan poslovni čovjek. Ovaj je diplomirani inženjer elektrotehnike bio je suvlasnik tvrtke ATO Inženjering iz Osijeka koju je osnovao s prijateljima. U njoj je bio i izvršni direktor do 2009., a suvlasništvo je nakon rastave prepustio svojoj prvoj supruzi Tatjani.

Ova vrlo uspješna tvrtka koja danas ima četrdesetak zaposlenih i prihode od dvadesetak milijuna kuna specijalizirana je za paletu elektroinženjerskih usluga u polju integriranih sustava nadzora i upravljanja, energetikom i informatikom. Ukratko, oni se bave savjetovanjem, izradom dokumentacije, projektima, izradom aplikacija, ispitivanjem postrojenja i održavanjem, a sve u sektoru obnovljivih izvora energije, termoelektrana, nafte i plina i slično. Posao im je procvjetao baš kada je Vrdoljak otišao iz tvrtke u visoku politiku, pa su tako prema podacima iz Poslovne Hrvatske, rekordne 2012. imali gotovo 10 milijuna kuna dobiti, a 2014. su završili s također respektabilnih milijun kuna u plusu.

Vrdoljak je 23. prosinca 2011. postao ministar graditeljstva u Vladi Zorana Milanovića, a odlaskom Radimira Čačića u zatvor preuzima dužnost ministra gospodarstva 16. studenog 2012. godine.

Mjesec dana prije promjene posla, 10. listopada 2012. njegova nova supruga Ivana Vrdoljak osniva tvrtku Visan, registriranu u Aljmašu, nedaleko od Osijeka. Aljmaš je kao nekoć bio okupirano područje, a Ivana Vrdoljak ima nekretninu u tom selu, gdje je i sjedište tvrtke.

No tadašnji ministar Vrdoljak Visan nije prijavio u imovinskoj kartici koju je predao kao novoustoličeni ministar gospodarstva. Taj je propust ispravio tek u lipnju 2013., a Visan je uredno prijavljen i u posljednjoj registriranoj izmjeni od 28. svibnja 2014. godine.  

Zanimljivo je da je Visan registriran za vrlo slično područje rada kao Vrdoljakova nekadašnja tvrtka ATO inženjering, odnosno za djelatnosti vezane za energetiku i inženjering. Njegova supruga, koja je do udaje bila nastavnica u osnovnoj školi, registrirala je tako tvrtku koja se bavi, između ostaloga, prema upisanim djelatnostima iz Sudskoga registra, proizvodnjom, distribucijom i opskrbom toplinske i električne energije te proizvodnjom plina.

Visan je tvrtka s temeljnim kapitalom od 20.000 kuna u kojoj nema zaposlenih, a direktorica i osnivačica je Ivana Vrdoljak. Prema podacima Poslovne Hrvatske, dobiti do sada nije bilo, a prihod je prve godine iznosio 47.300 kuna, druge 310.700 kuna, a rezultati za 2015. još nisu dostupni.

Ni sadašnji saborski zastupnik Ivan Vrdoljak ni njegova supruga Ivana Vrdoljak nisu željeli za tportal komentirati svoje planove i intrigantnu mogućnost preklapanja privatnih i državnih interesa, tj. da je on kao ministar gospodarstva na ime svoje supruge otvorio tvrtku baš iz svog resora.

Vrdoljak je nedavno najavio da dvoji hoće li se kandidirati za novog šefa HNS-a, ili će se vratiti u Osijek. 'Imam ambicije nešto ozbiljno napraviti u Osijeku, ali u kojem trenutku, ne znam. Ne isključujem to', rekao je Vrdoljak u emisiji 'Veto'.

Ako dođe do najavljenog rezanja plaća u Saboru, brzorastuća tvrtka Ivane Vrdoljak mogla bi možda dobiti i svog prvog zaposlenika, iskusnog bivšeg ministra gospodarstva koji je donedavno baratao milijardama kuna.