ORAH BEZ SUSTEZANJA

'Vrdoljak se panično pokušava dodvoriti građanima'

12.03.2015 u 15:26

Bionic
Reading

Najave ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka o prodaji do 25 posto HEP-a putem inicijalne javne ponude (IPO) dionica na tržištu pokušaj je da se hrvatska javnost uvjeri kako je za sve nas jako dobro da 'povoljno' kupimo nešto što smo već jedanput platili, ustvrdio je ORaH u četvrtak

'HEP-ove elektrane, elektroenergetsku mrežu, sve do kućnih priključaka i brojila financirale su generacije hrvatskih građana već zaboravljenim samodoprinosima, a često i vlastitim radom i materijalnim sredstvima. Zar smo zaboravili IPO HT-a i INA-e ?', pitaju se u ORaH-u.

Restrukturiranje HEP-a u modernu energetsku kompaniju nema alternativu, ali je očito preveliki zalogaj za nesposobnog ministra koji nakon fijaska s eksploatacijom nafte u Jadranu panično traži novi način dodvoranja građanima i stvaranja dojma socijalne osjetljivosti, stoji u priopćenju koje potpisuje glasnogovornik ORaH-a Dean Šarčević.

'Još jedno puštanje magle poput sniženja cijene plina nakon završetka sezone grijanja (!) kad je potrošnja u kućanstvima desetina one u zimskim mjesecima. Ministre, zar vi ozbiljno mislite da su građani naivni ili glupi?', zanima ORaH-ovce.

Oni poručuju da je Hrvatskoj hitno potrebna energetska politika koja će doprinijeti energetskoj neovisnosti kroz korištenje i optimiziranje vlastitih energetskih potencijala, prvenstveno obnovljvih izvora energije i razvojem energetske kulture. To je jedini način kako se građanima i gospodarstvu može osigurati dugoročno jeftinija i sigurnija opskrba energijom.

Kako bi se to ostvarilo, ORaH u svojoj sektorskoj politici održive energetike kao nužan preduvjet smatra restrukturiranje HEP-a i izdvajanje tržišnih od regulatornih djelatnosti, te uključivanje šire zajednice putem razvoja energetskih zadruga i zelenog poduzetništva.

'Kako bi HEP opstao u predstojećoj tržišnoj utakmici mora se promijeniti način upravljanja uz pomoć naših stručnjaka s međunarodnim iskustvom, ali restrukturiranje se mora dogoditi i u državnoj upravi, restrukturiranjem energetske regulatorne agencije i boljom regulatornom politikom koju se kontrolirano i nadzirano implementira', zaključuju u ORaH-u.