PORUKA UPRAVI

Vrdoljak: HEP će uskoro biti u velikim problemima

21.07.2014 u 12:49

Bionic
Reading

Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak smatra kako će se HEP, ako u narednim godinama ne postane regionalna kompanija, naći u velikim problemima. Uprava te državne tvrtke, istaknuo je, dosad nije napravila dovoljno velik korak u tom smjeru

'Otvaranjem tržišta električne energije HEP-ov udjel na domaćem tržištu pada. Bio bih sretniji da HEP drži po 10 posto na devet tržišta u okruženju, nego što sad ima 90 posto udjela na domaćem tržištu', rekao je Vrdoljak na današnjem forumu Veleučilišta VERN' o energetskim potencijalima Hrvatske.

On očekuje kako će projekt istraživanja nafte i plina Hrvatskoj donijeti dovoljno tih energenata za vlastitu potrošnju, ali i za izvoz. Početka eksploatacije prije će krenuti na kopnu, nego na moru, ali Vrdoljak se nada kako će bušotine u Jadranu biti mnogo bogatije.


Dva velika plinska projekta LNG terminal na Krku i Jadransko-jonski plinovod (IAP) nisu toliko važna za domaće tržište koliko za sigurnu opskrbu šire regije, naglasio je ministar.

Prema njegovim riječima, LNG puno bolje stoji jer se za njega mogu očekivati znatna sredstva iz EU fondova. Ministar najavljuje da će Hrvatska već ove godine od Europske komisije i CEF-a (Connecting Europe Facility) zatražiti da dijelom financiraju potrebnu dokumentaciju dok će se sam projekt kandidirati polovinom 2015. godine.

S druge strane, plinovod IAP će biti na čekanju sve dok se za njega ne osiguraju dovoljne količine plina, rekao je Vrdoljak.

Za 25. srpnja, zakazan je peti krug pregovora s mađarskim MOL-om vezano za upravljanje Inom.

'Iskreno se nadam da će prihvatiti naš prijedlog od prvog dana pregovora - da se ide u smjeru novog dioničarskog ugovora i novog modela upravljanja Inom', rekao je Vrdoljak.

Na VERN'-ovom forumu sudjelovao je i Herman Seidl, direktor Agrokor energije. Koncern Ivice Todorića usmjerio se na obnovljive izvore energije.

Dosad su samostalno izgradili dvije bioplinske elektrane Gradec i Mitrovac ukupne vrijednosti oko 14 milijuna eura. U gradnji su još tri takva postrojenja u Popovcu Vukovaru i Vinkovcima od 315 milijuna kuna, s tim da su dio sredstava u to uložili dva fonda gospodarske suradnje (FGS) kojima upravljaju tvrtke Nexus Private Equity Partneri i Prosperus Invest

Seidl je najavio kako će te tri elektrane početi s radom krajem 2015. godine.