pozitivan odgovor

'Vratite magnoliju': Uspjeli smo, vratit ćemo magnoliju

01.04.2021 u 10:17

Bionic
Reading

Inicijativa Vratite magnoliju u četvrtak je izvijestila da je nakon tri godine inzistiranja da se magnolije i druge stablašice i grmovi vrate na zagrebački Trg žrtava fašizma, u tome uspjela jer je Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode pozitivno odgovorio na njihov zahtjev

"Zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode jučer se očitovao, i to pozitivno, na naš posljednji zahtjev upućen prije dva tjedna prilikom obilježavanja treće obljetnice čupanja magnolije i svog ostalog zelenila na Trgu žrtava fašizma", istaknula je u priopćenju inicijativa "Vratite magnoliju".

Navode da je Zavod "sukladno protoku vremena“ najavio izradu novog krajobraznog projekta za taj prostor koji će, kako kažu u inicijativi, "vjerojatno rezultirati novim krajobraznim rješenjem, čime su zapravo priznali grešku te konačno i dopustili vraćanje vegetacije na devastiran trg".

"Iako smo argumentirano, uporno i aktivno ukazivali na problematično i netransparentno preuređenje Trga žrtava fašizma koje je rezultiralo time da je jedan od najljepših gradskih trgova postao ogoljen, hladan i neugodan prostor, gradska tijela su tek nakon višegodišnjeg i ogromnog pritiska naše inicijative te stručne i opće javnosti konačno popustila i priznala vlastite pogreške", kažu u inicijativi.

Tvrde da su time gradska tijela "pokazala standardan obrazac ponašanja gdje gaze javni interes sve dok se ne susretnu s odlučnim otporom građana koji brane svoj grad. Tek nakon toga, nastojeći osvijetliti svoj obraz, gradske institucije pokušavaju ispraviti problem kojeg su same stvorile".

"Poručujemo im da im građani to neće zaboraviti, što će ubrzo zorno pokazati na izborima. Od nove gradske uprave očekujemo što skorije pokretanje cijelog procesa izrade kvalitetnih rješenja, kako za ovaj trg tako i za sve ostale javne prostore koji trebaju uređenje", poručuju iz inicijative "Vratite magnoliju".