STARI SAVJETNICI O NOVIMA

Vrabec Mojzeš tajnovita, ne želi otkriti gdje misli raditi

19.02.2015 u 09:17

Bionic
Reading

Nekadašnji savjetnici Franje Tuđmana, Stjepana Mesića I Ive Josipovića prokomentirali su primopredaju vlasti na Pantovčaku te otkrili što misle o imenovanju Josipa Buljevića savjetnikom za nacionalnu sigurnost

Zrinka Vrabec Mojzeš, savjetnica Ive Josipovića za društvenu djelatnost, kaže da nije bila na primopredaji te kako očekuje susret sa savjetnicima nove predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

'Mi smo spremni uputiti naše nasljednike u ono što samo radili. Očekujem poziv. Prije pet godina je to bilo jako lijepo, imali smo ručak bivši i novi savjetnici, pokazali su nam naša radna mjesta. Moj prethodnik je čak sa mnom proveo nekoliko dana', kazala je u emisiji Otvoreno HTV-a.

Vesna Škare Ožbolt, dugogodišnja bliska suradnica Franje Tuđmana, objasnila je kako postoji politička primopredaja, ona između dvoje predsjednika te tehnička, između savjetnika. Prisjetila se kako je ona kada je Stjepan Mesić došao na Pantovčak s njim obavila predsjedničku primopredaju jer Tuđman nije bio živ.


Što se tiče broja savjetnika i njihovih zamjenika i pomoćnika, Vrabec Mojzeš smatra da Grabar Kitarović neće imati previše mjesta za uštedu kao što je to u kampanji obećala.' Broj savjetnika predsjednika uvijek je između šest i osam savjetnika. Ured predsjednika Ive Josipovića imao je 119 službenika. Optuživalo se u kampanji da je u Uredu predsjednika previše ljudi. Ondje rade ljudi koji se bave održavanjem zgrade, kuhanjem kave, pa do stručnih servisa. Ured je imao 23 dužnosnika, 13 ih je razriješio Josipović, troje je samo otišlo, a sedam je ostalo te ondje nisu po političkom imenovanju. Službenici koji sjajno rade svoj posao blago su  toga ureda. Pet savjetnika bilo je na plaći, dva na plaći na fakultetima, a ostali su bili volonteri koji nisu bili ni na plaći niti honoraru, samo su imali mobitel Ureda. Pristajati na posao savjetnika, pristajete na rad bez radnog vremena', kaže Vrabec Mojzeš i dodaje da se novoj predsjednici neće biti lako riješiti tih ljudi.

Vesna Škare Ožbolt ustvrdila je kako su neki Josipovićevi savjetnici imali po tri, četiri pomoćnika. Vrabec Mojzeš se požalila kako je javnost pod utjecajem medija banalizirala inicijative Ive Josipovića te priznala da je oko nekih bitnih tema ipak mogao sazvati sjednicu Vlade iako sumnja da bi to nešto promijenilo.

Savjetnik Stjepana Mesića Vlatko Cvrtila osvrnuo se na imenovanje Josipa Buljevića savjetnikom za nacionalnu sigurnost iako se njegovo ime dovodi u vezu s aferom nezakonitog prisluškivanja i ucjenjivanja novinarke Helene Puljiz.

Cvrtila smatra da je država propustila provesti istragu o odgovornima u obavještajnoj zajednici za tu aferu nakon što je Helena Puljiz prošle godine u prvostupanjskoj presudi pobijedila državu.

'Država je propustila ozbiljnu stvar napraviti. Imam osjećaj da se država boji tajnih službi. Predsjednica je na sebe preuzela veliku odgovornosti. Buljević je stručan, to nije u pitanju. Vidjet ćemo je li teret prevelik. Škare Ožbolt, koja je bila odvjetnica Helene Puljiz u tom slučaju, kaže da je nakon prvostupanjske presude u tom slučaju trebao reagirati i predsjednik RH i predsjednik Vlade.

Mojzeš nije trošila riječi na Buljevića, već je novoj predsjednici spočitnula činjenicu da u timu nema nijednu žensku osobu osim šefice protokola. Na pitanje kako misli nastaviti svoju karijeru, Vrabec Mojzeš je tajnovita. Sve su opcije otvorene, vidjet ću', kazala je i dodala da mora završiti doktorat i da je Josipović, koji je u ponoć postao bivši predsjednik, bio sjajan šef.