Stanje na cestama

Vozači oprez! Ne krećite na put bez zimske opreme, pogledajte gdje vam ni ona ne može pomoći

  • Autor: T. O.
  • Zadnja izmjena 22.01.2019 07:57
  • Objavljeno 22.01.2019 u 07:57
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

Vozit će se po mjestimice mokrim i skliskim kolnicima. Na kopnu će većinom padati snijeg, a na Jadranu kiša i pljuskovi. Zbog niskih temperatura moguća je poledica

Na pojedinim cestama u Lici, Gorskom kotaru i Slavoniji, zbog zimskih uvjeta,bit će zabrana prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s priključnim vozilom, javlja HAK. Zbog bure na Jadranu, a podno Velebita i s olujnim udarima, moguća su ograničenja za pojedine skupine vozila u cestovnom prometu.

Samo za osobna vozila, zbog olujnog vjetra, otvorene su: autocesta A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Kikovica i Delnice. Ostala vozila obilaze državnom cestom DC3 - "starom" cestom kroz Gorski kotar na dionici Delnice-Rijeka; Jadranska magistrala (DC8) između Karlobaga i Svete Marije Magdalene; DC25 Gospić-Karlobag (zimski uvjeti).

Na autocesti A7 Draga - Šmrika, lokalnoj cesti LC58107 Križišće-Kraljevica te na Jadranskoj magistrali (DC8) između Bakra i Novog Vinodolskog te Senja i Karlobaga promet je zabranjen za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocikle (I. skupinu vozila), a između Novog Vinodolskog i Senja dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom (II. skupinu vozila).

Na autocesti A1 između južnog dijela tunela Sveti Rok i vijadukta Božići vozi se uz ograničenje brzine od 40 km/h, zbog jakog vjetra.

Snijeg otežava vožnju mjestimice u Slavoniji, središnjoj i sjeverozapadnoj Hrvatskoj, Gorskom kotaru i Lici. Zbog niskih je temperatura moguća poledica na vlažnim dijelovima kolnika, posebice na mostovima i nadvožnjacima u unutrašnjosti.

Kiša i mokri kolnici usporavaju promet u Dalmaciji. Vozače pozivamo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama te ne kreću na put bez propisane zimske opreme.

Teretna vozila s priključnim vozilom prema Dalmaciji mogu voziti autocestom A1, dok je za tu kategoriju iz smjera Rijeke prema Zagrebu prohodna državna cesta kroz Gorski kotar do Delnica i autocesta A6 Rijeka-Zagreb prema Zagrebu. Iz smjera Zagreba prema Rijeci teretna vozila mogu prometovati autocestom A6 Rijeka-Zagreb do Delnica ili starom cestom DC3 do Zdihova.

Snijeg na autocestama

Izvor: HAK / Autor: montaža / tportal

Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s priključnim vozilom za vrijeme zimskih uvjeta na pojedinim cestama u Lici: DC1 Zagorje-Grabovac-Vaganac-Korenica-Udbina-Ondić-Gračac-Knin; DC23 Žuta Lokva-Senj; Duga Resa-Josipdol-Kapela; DC25 Korenica-Bunić-Lički Osik-Gospić; DC27 Gračac-Zaton Obrovački; DC42 u mjestu Poljanak; Josipdol-Plaški-Saborsko-Kuselj; DC50 Žuta Lokva-Lički Osik-Gospić-Gračac; DC52 Špilnik-Korenica; DC217 Ličko Petrovo Selo(DC1)-Ličko Petrovo Selo; DC218 granični prijelaz Užljebić-Donji Lapac-Dobroselo; DC429 Selište Drežničko-Prijeboj; DC522 čvor Udbina-čvor Gornja Ploča; ŽC5169 Donji Lapac-Bjelopolje; ŽC5203 Dobroselo-Srb; sve lokalne i županijske ceste Ličko-senjske županije; sve lokalne i županijske ceste nadcestarije Senj i Krasno Polje.

U Gorskom kotaru je pak na snazi zabrana prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim vozilima s priključnim vozilom za vrijeme zimskih uvjeta na cestama: DC3 Zdihovo-Stubica (Vrbovsko)-Kupjak-Delnice; DC32 Prezid-Delnice; DC42 Stubica-Ogulinski Hreljin; DC203 Brod na Kupi-Delnice; DC305 Parg-Čabar; DC501 Gornje Jelenje-Oštrovica-Meja-Križišće-Šmrika; ŽC5030 Platak-Kamenjak; ŽC5032 Crni Lug-Mrzle Vodice-Gornje Jelenje; ŽC5034 Vrbovsko-Ravna Gora-Kupjak; ŽC5062 Kraljev Jarak-Fužine-Lukovo; ŽC5068 Hreljin-Zlobin-Fužine; ŽC5191 Sopač-Mrkopalj-Tuk; ostale županijske i lokalne ceste na području Gornjeg Jelenja, Delnica, Vrbovskog i Čabra.

Zbog loših vremenskih uvijeta za sav promet zatvorena je državna cesta DC218 Dobroselo-Mazin-Bruvno.

  • +8
  • +5

Zimski uvjeti na cestama

Izvor: Pixsell / Autor: Dalibor Urukalovic/PIXSELL

Od 23. siječnja do 15. veljače, zbog radova će biti zatvorena državna cesta DC303 od naselja Brajkovići do čvora Kanfanar. Obilazak iz smjera Kanfanara prema Rovinju i obratno: za vozila do 3t preko Svetvinčenta i Krmeda, a za vozila preko 3t obilazak je preko Vodnjana i Bala. Sa Istarskog ipsilona (A9) promet se preusmjerava na čvor Vodnjan sjever. Iz smjera Rovinja prema Kanfanaru za vozila preko 3t nosivosti obilazak je preko Limskog kanala na čvor Medaki (Istarski ipsilon A9).

Za sav promet, zbog radova, zatvorene su ceste: DC1 čvor Lučko (A3) – Jastrebarsko (DC310) kroz Stupnik (obilazak je lokalnim ulicama uz privremenu prometnu signalizaciju); DC47 Jasenovac-Hrvatska Dubica kod skretanja za Višnjicu (zbog oštećenja kolnika); DC7 između mjesta Sikirevci i Slavonski Šamac; DC36 Gladovec Pokupski-Žažina u naselju Pokupsko; DC53 u Čaglinu (između Našica i Slavonskog Broda); DC75 u Funtani i u Novigradu; DC303 od naselja Brajkovići do čvora Kanfanar, DC232 Sisak-Jasenovac između Lonje i Trebeža otvorena je za vozila do 5 t nosivosti zbog oštećenja; ŽC6034 Knin-Plavno u mjestu Radljevac i LC25176 Vrbno-Ježovec-ŽC2083 (klizište).

Prema privremenoj prometnoj regulaciji vozi se na cestama: Istarskom ipsilonu (B8) između čvorova Cerovlje i Lupoglav te čvora Lupoglav i tunela Učka; DC8 Jadranskoj magistrali u Slanom (kod Dubrovnika); DC205 u mjestu Sveti Križ kod Tuhelja vozi (ograničenje brzine 30 km/h); DC31 u mjestu Kravarsko (zbog odrona); DC33 kroz grad Drniš; ŽC3070 Dugo Selo-Rugvica-Orle (ograničenje brzine 30 km/h).

  • +1

Zarobljeni kamioni čekaju da se otvore ceste prema moru

Izvor: Pixsell / Autor: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL

Zbog loših vremenskih uvjeta zatvorena je županijska cesta ŽC4253 Velika-Park prirode Papuk.

U Zagrebu, zbog rekonstrukcije Remetinečkog rotora, prometuje se prema privremenoj regulaciji. Vozila teža od 5t ukupne nosivosti i visine veće od 3,5m presumjeravaju se na Buzin. Tijekom jutarnjih i poslijepodnevnih sati pozivamo na strpljenje i dodatni oprez zbog veće prometne gužve.

Tijekom dana pojačan se promet očekuje na gradskim cestama i pojedinim obilaznicama, uz moguće gužve i zastoje u zonama radova.

Na graničnim prijelazima Bregana, Macelj, Pasjak, Rupa i Dubrava Križovljanska moguća su čekanja u prometu teretnih vozila.

Mogući su poremećaji u redu plovidbe za trajekte i katamarane, zbog vjetra.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!