NIKAD NIJE KASNO

Von der Leyen zaoštrila retoriku: EK uvjetuje izvoz cjepiva Britaniji, na meti i države s visokom procijepljenošću

17.03.2021 u 14:43

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen nagovijestila je u srijedu da bi Komisija mogla obustaviti izvoz cjepiva protiv koronavirusa u Ujedinjeno Kraljevstvo, aktivirajući time spor s britanskom vladom oko kašnjenja u isporukama cjepiva koje utječu na europsku kampanju cijepljenja

Dok Europska unija nastoji ubrzati ritam cijepljenja protiv koronavirusa, Von der Leyen kaže da će Komisija razmotriti obustavu isporuke cjepiva državama koje nemaju recipročne aktivnosti ili onima koje su već postigle visoku procijepljenost stanovništva. Izdvojila je UK kao vodećeg uvoznika cjepiva iz EU-a, javlja Bloomberg.

'U posljednjih šest tjedana 10 milijuna doza izvezeno je u UK', kazala je Von der Leyen novinarima u Bruxellesu.

'UK proizvodi AstraZenecu. Po našem ugovoru s AstraZenecom, dva su mjesta u UK navedena za potencijalne dostave Europskoj uniji', dodala je predsjednica EK-a. 

Potom je navela da želi biti jasna po pitanju reciprociteta: Ukoliko se situacija ne promijeni, Komisija će morati razmotriti kako da izvoz u zemlje proizvođače cjepiva uvjetuje razinom njihove otvorenosti. 

'Mnogo izvozimo u zemlje koje su i same proizvođači cjepiva i držimo da je ovo poziv da budu otvorene, kako bismo i mi vidjeli povratni izvoz od njih u Europsku uniju', kazala je Von der Leyen, precizirajući da Europska unija još uvijek čeka doze AstraZenecinog cjepiva iz UK-a.