kompromisno rješenje

Von der Leyen razvodnila plan za Ukrajinu, ništa od kupovine oružja ruskim novcem

20.03.2024 u 14:54

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen ublažila je svoj plan da koristi prihode od zamrznutih ruskih sredstava za kupovinu oružja za Ukrajinu

Komisija će predložiti da se dio od približno tri milijarde eura, proizašle iz imobilizirane ruske imovine, ove godine iskoristi za nevojnu podršku Ukrajini, doznaje Politico.

Očekuje se da će taj dio iznositi 10 posto, a preostalih 90 posto bit će namijenjeno za kupovinu oružja.

Nakon prijedloga Komisije, o tom će se pitanju raspravljati među liderima EU-a na samitu u Bruxellesu u četvrtak.

Europske vlade traže formulu za popunjavanje sve manjeg vojnog arsenala Ukrajine dok ruska invazija ulazi u treću godinu. Unija ima cilj osigurati novac za Kijev do srpnja.

Ova rasprava traje odvojeno od pritiska SAD-a na Bruxelles da koristi novac od opće konfiskacije ruske imovine zamrznute na Zapadu — vrijedne preko 250 milijardi eura — umjesto samo profita od njihovih investicija.

Članice EU-a uglavnom su suzdržane oko ove ideje zbog pravnih i financijskih rizika.

Razvodnjena verzija prvotnog plana Von der Leyen je ustupak nekolicini zemalja koje su se protivile ideji korištenja svih prihoda od zamrznutih ruskih sredstava za kupovinu oružja za Ukrajinu. Novac će se na kraju, umjesto na kupovinu oružja, sliti u fond koji će se zvati European Peace Facility i zapravo će biti uplaćen u ukrajinski državni proračun.

Ukrajinska vojska Izvor: Profimedia / Autor: Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia

Zemlje poput Mađarske i Slovačke strahuju da će kupovina oružja doprinijeti onome što vide kao 'vojnu eskalaciju u Ukrajini', a druge — uključujući Maltu i Irsku — nisu voljne kupovati oružje za strane zemlje jer se to kosi s njihovom politikom neutralnosti.

Prijedlog Komisije odnosi se samo na prihode proizašle iz ruske imovine nakon 15. veljače 2024. Dobit iz 2022. i 2023. godine zadržat će Euroclear, belgijsko temeljno depozitarno društvo koje drži većinu zamrznute imovine kao zaštitu od mogućih pravnih rizika.