pristupanje eu

Von der Leyen pozvala zastupnike Sjeverne Makedonije da prihvate francuski prijedlog oko spora s Bugarskom

14.07.2022 u 19:16

Bionic
Reading

Sjeverna Makedonija mora nastaviti put prema Europskoj uniji unatoč sporu s Bugarskom, rekla je u četvrtak predsjednica Europska komisije Ursula von der Leyen zastupnicima u Skoplju i pozvala ih da prihvate kompromisni prijedlog koji bi trebao ukinuti bugarsku blokadu i omogućiti otvaranje pregovora

Tisuće ljudi prosvjedovale su pred zgradom parlamenta u kojoj se pred zastupnicima našao francuski kompromisni prijedlog koji bi trebao omogućiti dugoodgađani početak pregovora.

Policija je opkolila zgradu kako bi spriječila prosvjednike predvođene oporbenim strankama da nahrupe u parlament i prekinu glasanje, a oni su policajce gađali ledenim kockicama i jajima, javlja Reuters.

"Mislim da je sada trenutak da se krene naprijed", rekla je Von der Leyen u obraćanju zastupnicima sjevernomakedonskog parlamenta, javlja agencija dpa.

Sjeverna Makedonija od 2008. čeka na početak pregovora za učlanjenje u europski klub, a krajem 2020. Bugarska je blokirala otvaranje pregovora u sporu povezanom sa zajedničkom poviješću, jezikom i pravima bugarske manjine u Sjevernoj Makedoniji.

Francuska, koja je do kraja lipnja predsjedala EU-om, sastavila je prošli mjesec prijedlog koji uključuje priznanje bugarske manjine u ustavu Sjeverne Makedonija, a ostala sporna pitanja Skoplje i Sofija riješili bi naknadno.

Međutim, prijedlog ne uključuje obvezu Bugarske da prizna makedonski jezik.

"Ako odlučite podržati francuski prijeldog, politička međuvladina konferencija bit će održana u roku od nekoliko dana", rekla je pa naglasila: "Mi - Komisija - počet ćemo tada, odmah, proces dubinske analize stečevine (acquis). To je prvi korak u pregovaračkom procesu".

  • +6
Prosvjed protiv francuskog prijedloga za rješavanje spora između Sjeverne Makedonije i Bugarske Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

Dok je govorila prišao joj je jedan zastupnik i pružio pamflet s velikim natpisom "NE".

"Pokazali stu vitalnu sposobnost da se mijenjate na bolje. Hvalevrijedni su vaši napori na jačanju vladavine prava, borbe protiv korupcije", rekla je predsjednica EK-a.

Oporbene skupine i nekoliko liberalnih kritičara strahuju da kompromisni prijedlozi ostavljaju previše prostora Bugarskoj da nastavi blokirati pristupne pregovore, no Von der Leyen je u govoru pokušala odagnati te strahove. 

"Makedonski jezik je vaš jezik i u to nema nikakve sumnje", rekla je i dodala "Prijedlog poštuje i vaš nacionalni identitet".

Bilateralne rasprave o tumačenju povijesti ne mogu biti uvjeti za otvaranje pristupnih pregovora, ustvrdila je. 

Zadnjih dana pristaše najveće oporbene stranke u Sjevernoj Makedoniji, nacionalističke VMRO-DPMNE, prosvjedovale su protiv usvajanja pregovaračkog okvira za EU.

Okvir sadrži nekoliko izvornih bugarskih zahtjeva, no uključuje i obvezu da Sjeverna Makedonija uključi etničke Bugare u preambulu svog ustava.

Oporbeni VMRO-DPMNE je najnoviji francuski prijedlog osudio kao "legalizaciju asimilacije makedonskog naroda".

Prije bugarskog veta, i Grčka je nekoliko godina blokirala pristupanje Sjeverne Makedonije zbog spora oko imena koje je na kraju promijenjeno iz Makedonija u Sjeverna Makedonija.

Bugarski parlament je prošli mjesec povukao veto, što je dovelo do nemira u toj zemlji i pada vlade u parlamentu.