PREGOVORI S EU-om

Vruće gostovanje u Skoplju: Ursula von der Leyen nagovara makedonski parlament na popuštanje Bugarskoj, čekaju je prosvjednici koji su spavali u parku

14.07.2022 u 12:09

Bionic
Reading

Uoči obraćanja makedonskom parlamentu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja bi zastupnike trebala pozvati da podrže francuski prijedlog za rješavanje zastoja u pregovorima između Sjeverne Makedonije i EU-a izazvanog blokadom Bugarske, situacija na ulicama Skoplja je užarena. Već nekoliko dana građani koji se protive prijedlogu blokiraju promet na ključnim križanjima glavnog makedonskog grada, a tako bi moglo biti i danas

Ulica 11. listopada, u kojoj se nalazi zgrada parlamenta, od jutros je zatvorena za promet, a za 12 sati, sat vremena prije obraćanja Ursule von der Leyen, najavljen je još jedan prosvjed na kojemu će protivnici francuskog prijedloga izraziti svoje nezadovoljstvo.

Neki od njih prespavali su u šatorima u obližnjem parku, strahujući da će ih policija onemogućiti u prosvjedu, što se dogodilo prošlog četvrtka, kad je u kasnim večernjim satima intervenirala i rastjerala prosvjednike.

Prosvjednici smatraju da se prijedlogom zadire u identitetska pitanja jer se od Sjeverne Makedonije eksplicitno traži da u ustav uvrsti priznanje bugarske nacionalne manjine, a Bugarskoj nije nametnuta obaveza priznanja makedonskog kao službenog jezika Europske unije. Bugarska, naime, kategorički odbija priznati makedonski jezik, smatrajući da je riječ o 'zapadnobugarskom dijalektu'.

  • +6
Prosvjed protiv francuskog prijedloga za rješavanje spora između Sjeverne Makedonije i Bugarske Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

Potkraj lipnja bugarski parlament povukao je veto na pregovore sa Sjevernom Makedonijom, što je dovelo do nemira u toj zemlji i pada vlade u parlamentu.

Kako bi spriječila da se slično dogodi i u Skoplju, Ursula von der Leyen osobno se uputila u glavni grad te države i uoči obraćanja parlamentu tvitala da 'građani zaslužuju vidjeti napredak na putu ka članstvu Sjeverne Makedonije u EU'.

Što se tiče rasprave u makedonskom parlamentu, nakon obraćanja Ursule von der Leyen od 13.30 slijedi rasprava o vladinom dokumentu koji se zove 'Informacija o sadržaju prijedloga pregovaračkog okvira za pristupne pregovore Republike Sjeverne Makedonije s Europskom unijom' (na makedonskom jeziku dostupan ovdje).

Prema izvorima iz parlamenta, većina će učiniti sve da rasprava traje što kraće dok će oporba predvođena VMRO-DPMNE-om i Levicom pokušati razvlačiti raspravu, no ona bi u svakom slučaju trebala danas završiti.