TENZIJE ZBOG BUGARSKE

Ulični rat u Skoplju: Nasilni prosvjednici s fantomkama napali policiju bakljama i kamenjem, 47 policajaca ozlijeđeno

06.07.2022 u 08:13

Bionic
Reading

Nakon eskalacije mirnog prosvjeda protiv francuskog prijedloga o povlačenju bugarskog veta za pregovore Sjeverne Makedonije o ulasku u EU, u utorak navečer ispred makedonskog parlamenta ozlijeđeno je 47 policajaca, od kojih deset teško. Ozlijeđeno je i 11 prosvjednika, a velik broj njih je priveden

Prosvjedi su započeli ispred zgrade vlade, a situacija je eskalirala ispred zgrade parlamenta kada se kolona spojila sa skupinom prosvjednika koji su tamo čekali.

Nakon obraćanja nekoliko govornika dio prosvjednika počeo je bacati baklje. Tridesetak mladića s kapuljačama i majicama na glavama potisnulo je zaštitnu ogradu ispred parlamenta koju je čuvala policija.

  • +6
Prosvjed protiv francuskog prijedloga za rješavanje spora između Sjeverne Makedonije i Bugarske Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

Policija nije reagirala gotovo pola sata te je pustila prosvjednike da bacaju kamenje i druge tvrde predmete, kojima su razbili prozore na nekoliko ureda u zgradi parlamenta.

Nakon što su napali policijski kordon policija je ipak reagirala te krenula u protunapad, a taj trenutak je na snimci zabilježila televizija TV 24. U gužvi su se mogla vidjeti i vozila hitne pomoći koja su odvezla nekoliko ozlijeđenih osoba.

Intervencija je trajala nekoliko minuta, a pritom su, kako javlja sdk.mk, osobe s fantomkama nazivale policajce 'Bugarima'. Prosvjednike je, prema izvješću istog portala, pokušao smiriti svećenik koji je sudjelovao u prosvjedu, no oni su ga zamolili da posreduje kako bi policajci 'odbacili štitove'.

  • +9
Prosvjed u Skoplju Izvor: EPA / Autor: GEORGI LICOVSKI

Podsjetimo, na ulicama Skoplja već nekoliko dana prosvjeduju građani nezadovoljni francuskim prijedlogom rješenja spora između Sjeverne Makedonije i Bugarske, koji bi trebao odblokirati pregovore o pristupanju Sjeverne Makedonije Europskoj uniji.

Prijedlog koji je makedonska strana inicijalno odbila, no njegovu novu verziju sklona je prihvatiti, prema prosvjednicima sadrži sporne točke koje negiraju makedonski identitet, uključujući tvrdnju da je makedonski jezik zapadni dijalekt bugarskog.

Kako bi izvršio dodatni pritisak na makedonske vlasti da prihvate taj prijedlog, jučer je u Skoplju boravio i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.