temeljita i neovisna istraga

Von der Leyen osuđuje uhićenje Navaljnoga i traži njegovo puštanje

18.01.2021 u 11:53

Bionic
Reading

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen osudila je uhićenje uhićenje ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnoga i zatražila da ga se trenutačno oslobodi i zajamči njegova sigurnost

"Osuđujem jučerašnje uhićenje Alekseja Navaljnoga po povratku u Rusiju. Zatočenje političkih protivnika protivno je ruskim međunarodnim obvezama", rekla je von der Leyen.

Istaknula je kako očekuje temeljitu i neovisnu istragu o napadu na Navaljnoga koji je jedva preživio.

"Ruske vlasti moraju ga odmah pustiti i jamčiti za njegovu sigurnost. Nastavit ćemo pozorno pratiti situaciju", dodala je von der Leyen.

I predsjednik Europskog vijeća ocijenio je u nedjelju navečer da je "neprihvatljivo" uhićenje Alekseja Navaljnoga po dolasku u Moskvu, te je pozvao na njegovo "trenutačno puštanje" na slobodu.

Ruska policija u nedjelju je privela glavnog kritičara Kremlja Alekseja Navaljnoga, po njegovu dolasku u zračnu luku Šeremetjevo iz Njemačke i to kada se pripremao proći kontrolu putovnica, potvrdila je ruska Savezna služba za zatvore (FSIN). Navaljni se u Njemačkoj posljednjih mjeseci oporavljao nakon što je preživio pokušaj trovanja.

Šef diplomacije Europske unije Josep Borrell pozvao je ruske vlasti da "poštuju prava Alekseja Navaljnoga" i u tvitu je zatražio njegovo puštanje. "Neprihvatljiva je politizacija pravosudnog sustava", dodao je Borrell.