izvoz plina

Von der Leyen i Stoltenberg na najvećoj svjetskoj platformi za bušenje plina u Sjevernom moru

17.03.2023 u 14:35

Bionic
Reading

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen naglasili su u petak važnost norveškog izvoza plina i zaštite istog tijekom posjeta platformi za bušenje

NATO je povećao svoju prisutnost u Sjevernom moru, Baltičkom moru i u drugim područjima, rekao je Stoltenberg na najvećoj svjetskoj platformi za bušenje plina u Sjevernom moru i pokazujući na brodove i zrakoplove NATO saveznika koji čuvaju tu platformu.

Nakon eksplozija plinovoda Sjeverni tok 1 i 2 u Baltičkom moru prošle godine, Europska unija i NATO intenzivirali su napore za zaštitu kritične infrastrukture.

"U opasnijem svijetu, u nepredvidljivijem svijetu, još je važnije da stojimo zajedno i osiguramo ovu vrstu iznimno važne infrastrukture za naša gospodarstva, našu svakodnevicu i za našu sigurnost", dodao je.

Norveška je povećala izvoz plina u Europu nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin smanjio isporuke plina Uniji za 80 posto u odgovoru na potporu bloka Ukrajini nakon invazije Moskve.

"Ovo nam je zaista pomoglo tijekom zime, zahvalni smo na tome", rekla je von der Leyen.

Polje prirodnog plina Troll, koje sadrži oko 40 posto norveških rezervi plina, smatra se središnjim stupom proizvodnje prirodnog plina u toj zemlji.

  • +3
Von der Leyen i Stoltenberg na najvećoj svjetskoj platformi za bušenje plina u Sjevernom moru Izvor: Profimedia / Autor: Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix

Nakon povećanja isporuka, bušotina Troll A osigurava 30 do 40 posto norveškog izvoza plina u Europu, odnosno 10 posto europske potrošnje plina, rekao je prisutnima norveški premijer Jonas Gahr Store. 

On je rekao da će Norveška nastaviti s izvozom plina na sadašnjoj razini "još četiri ili pet godina".

Posjet platformi nije bio unaprijed javno najavljen iz sigurnosnih razloga.

Norveška energetska infrastruktura vitalna je, ali je ranjiva zbog svoje veličine, što uključuje tisuće kilometara plinovoda, kao i internetskih i energetskih kabela, rekao je Stoltenberg.

"Naravno, ne možemo zaštititi svaki metar ove infrastrukture u svakom trenutku", rekao je Stoltenberg.

"Ali ono što činimo...pojačali smo razmjenu obavještajnih informacija (i imamo) veći nadzor infrastrukture. Povećali smo našu prisutnost s više vojnih sposobnosti", dodao je.