zajednički pristup

Von der Leyen brani zajednički pristup nabavi cjepiva: Iz ove pandemije možemo izići samo zajedno

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 20.01.2021 12:58
  • Objavljeno 20.01.2021 u 12:58
Ursula von der Leyen

Ursula von der Leyen

Izvor: Profimedia / Autor: Francisco Seco / AFP / Profimedia

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen snažno je u srijedu branila zajednički europski pristup u nabavi cjepiva protiv covida-19

"To što smo ostali ujedinjeni u pogledu cjepiva bio je pravi izbor", istaknula je von der Leyen u raspravi o programu portugalskog predsjedništva Vijećem EU-a na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

"Ako netko sumnja, ja tražim da jednostavno pogleda popis prvih 50 zemalja u svijetu koje su cijepile najveći postotak svoga stanovništva. Svih 27 država članica je na tom je popisu. Bez zajedničkog pristupa, koliko bi država članica bilo na tom popisu? Koliko njih bi moglo zaključiti i jedan jedini ugovor o nabavi cjepiva? Što bi značilo za našu Uniju da se u jednoj članici cijepi većina stanovništva, a da u drugima cijepljenje nije ni počelo?", rekla je predsjednica Komisije.

U posljednje vrijeme u EU se čuju brojne kritike zbog sporosti u nabavi cjepiva i u cijepljenju stanovništva, pri čemu se EU uspoređuje s Velikom Britanijom, SAD-om i Izraelom, koji su dosad cijepili znatno veći broj ljudi.

Von der Leyen se također zauzela za pomoć EU-a susjednim zemljama, od zapadnog Balkana, Istočnog partnerstva do afričkih zemalja na jugu kako bi mogli započeti s cijepljenjem zdravstvenih i socijalnih radnika. Ona ističe da pomoć drugima u nabavi cjepiva nije samo pitanje solidarnosti nego i vlastitog interesa.

"Iz ove pandemije možemo izići samo zajedno. To vrijedi za naše zdravlje, gospodarstvo, dobavne lance, ali i za našu geopolitičku vjerodostojnost i utjecaj. Oni koji pomognu svojim partnerima - dozama i djelima - neće biti zaboravljeni, a oni koji to ne učine bit će upamćeni, ali iz posve drugih razloga", rekla je von der Leyen.

Pozvala je da se što više provodi sekvenciranje genoma kako bi se otkrili novi sojevi koronavirusa, kazavši da trenutačno samo jedna članica to provodi na 1 posto pozitivnih testova, a mnoge nisu ni počele.

Predsjednica Komisije je rekla da mora iznaći način kako odgovoriti na očekivanja građana, koji žele sigurnost, pristojna radna mjesta i životni standard, pravdu, jednakost i socijalnu zaštitu. Da bi EU mogao ispuniti ta očekivanja, trebat će mijenjati pravila kako bi se prilagodila novoj stvarnosti.

Najavila je da će u ožujku Komisija predstaviti Akcijski plan o Europskom stupu socijalnih prava, što je jedan od glavnih prioriteta portugalskog predsjedništva. U studenom 2017. godine, Europski parlament, Vijeće i Komisija zajednički su proklamirali Europski stup socijalnih prava: skupinu od 20 principa o jednakim prilikama i pristupu tržištu rada, pravednim uvjetima rada, te socijalnoj zaštiti i uključivanju. Glavni događaj tijekom portugalskog predsjedanja biti socijalni samit u svibnju u Portu, ako to epidemiološka situacija dopusti. Von der je Leyen je ukazala i na važnost jedinstvenog tržišta, ističući da ne smije doći do općeg zatvaranja granica u ovoj situaciji.

"To šteti funkcioniranju jedinstvenog tržišta i nije učinkovito kao mjera. Zato nam treba zajednički pristup u testiranju, praćenju kontakata, putovanjima i granicama", rekla je von der Leyen.

Portugalski premijer Antonio Costa je rekao da Europa u ovoj pandemiji prolazi kroz najizazovnije razdoblje od Drugog svjetskog rata, ali i da je EU pokazao dodanu vrijednost "osiguravajući jednak pristup cjepivu svima".

Costa je zahvalio hrvatskom i njemačkom predsjedništvu na svemu što su učinili prošle godine u ovom teškom razdoblju. On je u svom govoru pred zastupnicima Europskog parlamenta predstavio prioritete portugalskog predsjedništva - ekonomski i socijalni oporavak EU-a, jačanje socijalnih prava i jačanje strateške autonomije Europe. Costa je rekao da je sada vrijeme za provedbu donesenih odluka, za postizanje rezultata, stoga je i slogan predsjedništva "Vrijeme je za rezultate: pošteni, zeleni i digitalni oporavak".

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!