REAKCIJA 'U IME OBITELJI'

'Volju svoje stranke stavili su ispred volje građana Hrvatske'

15.07.2014 u 15:07

Bionic
Reading

Udruga 'U ime obitelji' reagirala je na donošenje Zakona o životnom partnerstvu osoba istog spola u Hrvatskom saboru poručujući su kako su 'duboko razočarani činjenicom da saborski zastupnici iz vladajućih stranaka stavljaju volju svoje stranke ispred jasno izražene volje birača i građana Hrvatske na prvom ustavotvornom narodnom referendumu u prosincu 2013.'

'Nametanje ovog zakona protivno je poštenju, temeljnim načelima demokracije i hrvatskom Ustavu. Nanosi štetu djeci, pokušava relativizirati društveni značaj zajednice muškarca i žene i obitelji, a sve u cilju daljnjeg nasilnog nametanja ideologije hrvatskom društvu. Upravo kao i Obiteljski zakon, i ovaj nestručan i ideološki obojen zakon doživjet će fijasko', rekao je predsjednik udruge 'U ime obitelji' Lino Zonjić.

Smatraju da Zakon o životnom partnerstvu predstavlja 'apsolutno izigravanje volje birača iskazane na referendumu te stvara veliko nepovjerenje građana u pravnu državu i vladavinu prava'.


'Zakonom o životnom partnerstvu osoba istog spola uvode se instituti iz obiteljskog prava i postupaka koji se faktično odnose na brak i bračne odnose te se uređuju na identičan način, samo pod drugim nazivom. Onemogućuje hrvatskim malim i velikim poduzetnicima te zaposlenicima u državnoj upravi da djeluju u slobodi po svojoj savjesti. Zakon o životnom partnerstvu istospolnih osoba zadire u materiju desetaka zakona koji su lex specialis za specifična pravna područja. Donošenjem ovog zakona stvara se velika pravna nesigurnost jer je neusklađen s nizom zakona i u mnogočemu praktično neprovediv', poručuju.

Poručuju da će zalagati da nakon sljedećih parlamentarnih izbora novi saziv Sabora 'ispravi ovaj i niz drugih nestručnih i loših zakonskih rješenja ministra Bauka i aktualne vlade'.