bitno je jedno

Vojni analitičar Tabak otkrio što je ključ ukrajinske protuofenzive na fronti

13.04.2023 u 08:22

Bionic
Reading

Igor Tabak, vojni analitičar portala Obris.org, komentirao je trenutnu situaciju na ratištu u Ukrajini

Vojni analitičar portala Obris.org Igor Tabak u Newsnightu je komentirao curenje američkih tajnih dokumenata o sukobu u Ukrajini, a osvrnuo se i na pripremu velike ukrajinske protuofenzive, navodeći da ona uvelike ovisi o meteorologiji, javlja N1.

“Vremensko određenje (ofenzive) ovisi o meteorologiji. Tamo je još jako kišno i to nije dobar period za pokrete mimo urbanih borbi. To je jedan veliki element koji utječe na tu priču”, kazao je vojni analitičar.

Navodi da je osnovno ritam sušenja tla. “U idućim tjednim će ozbiljnije početi bujati vegetacija, to je bitan element koji olakašava skrivanje i otežava precizno identificiranje protivničkih kota.”

  • +31
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press

Tabak se osvrnuo i na stanje u Bahmutu. “Ne bi čudilo da Ukrajinci drže još jedno 20-ak posto. Sve to ima i psihološku vrijednost jer je problem neprekidno stanovništvu i vojsci objavljivati gubitke. Ako se i povuče iz Bahmuta, to će dovesti do toga da se cijela fronta preseli do prvog idućeg niza sela ili većeg grada jer Rusi idu vrlo metodički i ruše sve pred sobom. Ono što ostane iza tih osvajanja je i upitno koliko se da ponovno nbaseliti bez ekstremnih troškova.”