STIŽU RAKOVI

Ukrajinci od Poljske dobivaju 'minobacač budućnosti', ovo su detalji

13.04.2023 u 06:18

Bionic
Reading

Poljska će u predstojećem razdoblju isporučiti Ukrajini samohodne minobacače M120 Rak kalibra 120 milimetara. Donosimo više o sustavu kojeg nazivaju minobacačem budućnosti

Riječ je o modernom sustavu koji se smatra najboljim u klasi minobacača smještenih u kupoli s potpuno automatiziranim sustavom punjenja koji može pružati izravnu paljbu. Ukrajinci se raduju sustavima Rak jer oni mogu taktički koristiti tzv. funkciju shoot and scoot (pucaj i jurni dalje), kojom nakon ispaljivanja granata brzo mijenjaju paljbeni položaj prije nego što protivnik uzvrati.

Isporuku sustava Rak dogovorili su nedavno poljski premijer Mateusz Morawiecki i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski. Morawiecki je precizirao kako će sporazum pokriti isporuku tri kompleta minobacača Rak na šasiji s kotačima. Kompletan sustav, pored samohodnog bacača, uključuje prateća vozila poput topničko-zapovjednog vozila (AWD), vozilo za izviđanje, vozilo za tehničku i logističku potporu (vozilo za streljivo) i vozilo za popravak naoružanja (AWRU).

Samohodni minobacač Rak može se izraditi na različitim šasijama. Verzija šasije na gusjenicama temelji se na laganoj šasiji poljsko amfibijskog oklopnog vozila tipa Opal, dok se šasija na kotačima temelji na poljskom oklopnjaku tipa Rosomak. Tijekom razdoblja testiranja prototipova predstavljena je i implementacija minobacača na šasiji njemačkog borbenog vozila pješaštva Marder. Prvi Rakovi stigli su u poljsku vojsku 2017. i ona je zasad jedini korisnik ovog sustava, premda su njegove sposobnosti znatno bolje od konkurenata.

  • +2
Minobacački sustav M120 Rak Izvor: Wikimedia Commons / Autor: Ministarstvo obrane Poljske

Rak, što na poljskom jeziku znači isto što i na hrvatskom, može se pohvaliti autonomnim sustavom kupole s automatskim minobacačem koji je integriran tako da omogućuje gađanje iz svih azimutnih kutova i unutar čitavog raspona elevacije, odnosno kuta između vodoravne ravnine i nagiba topovske cijevi, a što mu omogućuje izravnu paljbu. Također ima automatizirani sustav za skladištenje streljiva i automatski punjač, dok minobacač radi na principu dugog trzaja i može ispaljivati ručno ubačene mine bilo koje duljine.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Defense Updates

Pet minuta do uništenja cijele satnije

Glavno streljivo sustava Rak čine suvremene protuoklopne mine APR120 dometa osam kilometara, koje su otporne na pasivne i aktivne zaštitne sustave te visokoeksplozivne protutenkovske mine RAK-HE dometa 11 kilometara i kružnu pogrešku manju od 50 metara. Prema procjenama konstruktora, sustav Rak može onesposobiti čitavu pješačku satniju od 75 do 200 vojnika sa samo 40 do 100 ispaljenih minobacačkih mina, ovisno o tome je li neprijateljska postrojba u pokretu ili je stacionirana na jednom položaju. U prosjeku, Rak može ispaliti osam minobacačkih granata u jednoj minuti.

Izvor: Društvene mreže / Autor: US Update News

Uz to, Rak može ispaljivati i dimno te rasvjetno streljivo. Treba reći da vrijeme iz marširajućeg u borbeni položaj iznosi maksimalno 30 sekundi te da Rak može napustiti borbeni položaj unutar 15 sekundi nakon ispaljenja posljednje granate. Maksimalna brzina samohotke je 80 kilometara na sat, dok je operativni domet zaokružen na 500 kilometara. Rak bez problema može svladati uspon od 60 stupnjeva i bočni nagib do 35 stupnjeva, dok su njegove gume napunjene tzv. run flat umetkom koji osigurava nastavak vožnje s pogođenom gumom.

Posadu čine četiri vojnika, odnosno zapovjednik, ciljač, punjač i vozač. Zapovjednik na raspolaganju ima četiri moderna periskopa i balističko računalo domaće proizvodnje, kao i sustav motrenja koji služi za uvid u situaciju na terenu. Oko minobacačke kupole smještena su četiri termovizijska modula koja pokrivaju 360 stupnjeva, kojim zapovjednik upravlja putem zaslona osjetljivim na dodir. Ciljač, pak, koristi uređaj za ciljanje ZIG-2-T-2 s integriranom elektrooptičkom jedinicom koja ima ugrađeni laserski daljinomjer. Podaci s bojišta mogu se transferirati i putem bespilotne letjelice FlyEye poljske proizvodnje koja ima domet od 200 kilometara.

Ukrajina kao izvozna odskočna daska

Izvor: Društvene mreže / Autor: US Pick Ons

Budući da automatski sustav za upravljanje paljbom tipa Topaz može razmjenjivati podatke s ostalim topničkim naoružanjem putem računalnog terminala, Rak se u potpunosti može mrežno integrirati u sustave kakve posjeduju američki, britanski, njemački i francuski topnički paketi. S obzirom na to da te četiri države obilato opskrbljuju ukrajinsku vojsku, ova mogućnost čini se kao dodana vrijednost.

Treba dodati da je 24,5 tone teško vozilo opremljeno oklopom debljine osam milimetara koje, između ostalog, može izdržati eksploziju šest kilograma eksploziva detoniranog na podvozju. U Rak je ugrađen aktivni soft-kill sustav zaštite protiv laserski ili radarski navođenih protuoklopnih oružja, a u unutrašnjost je postavljen i klima uređaj te napredni sustavi ventilacije.

Glavno pomoćno naoružanje je spregnuta strojnica poljske proizvodnje UKM-2000 kalibra 7,62x51 milimetar s ugrađenim dnevnim i noćnim ciljnikom. Takve strojnice Poljska je donirala u ogromnim količinama Ukrajini, a posljednje inačice imaju ugrađene električne solenoidne okidače i sklopivi teleskopski usadnik. Stručnjaci ocjenjuju da je Rak ponajbolji sustav ove vrste u svijetu, a predviđaju mu i svijetlu izvoznu budućnost ako se na ukrajinskoj bojišnici pokaže efikasnim.