demotivacija

Vojni analitičar otkrio koja je najveća strateška greška koju su Rusi napravili

25.04.2022 u 15:18

Bionic
Reading

Stručnjak za sigurnosne politike i vojni analitičar Marinko Ogorec komentirao je rusku invaziju na Ukrajinu koja traje već 61 dan

Phillips O’Brien, analitičar i profesor strateških studija na Sveučilištu St Andrews, rekao je da se “Rusi ne bore pametno, pokazuju znakove ili gluposti ili očaja”, a Ogorec navodi da su “to teške riječi čovjeka koji očito navija za jednu stranu”.

“Kad govorimo o Rusima, činjenica je da su napravili određene strateške pogreške, a najveća im je sam ulazak u rat, bez daljnjega. Sada rade taktičke pogreške na terenu. Stvar je motivacije prije svega. Vidi se da ruske snage uopće nisu motivirane za borbena djelovanja, nisu motivirane za taj rat, to im je strano tkivo tako da je zbog toga za očekivati pogreške”, pojasnio je Ogorec na N1.

Ističe da im zato i ne ide kako su planirati te da su stoga morali promijeniti strateške ciljeve, odnosno fokusirati se na istok i jug Ukrajine.

“Bojim se da će ta priča trajati duže nego što oni očekuju”, dodaje.

Ogorec navodi da ruski predsjednik “Vladimir Putin do 9. svibnja mora imati neke rezultate” kako bi proslavili Dan pobjede na Crvenom trgu.

Vojni analitičar također navodi da će se Ukrajinci nastaviti braniti te da ne žele odustati ni od jednog dijela teritorija, pa ni Krima.

“Da je Putin nastavio s pregovorima još mjesec ili dva, najvjerojatnije bi dobio cijeli Krim i veliki dio Donbasa. Ovako bi mogao izgubiti baš sve”, zaključio je Ogorec.

Marinko Ogorec Izvor: Screenshot / Autor: screenshot N1