zadovoljan riječki gradonačelnik

Vojko Obersnel: Godina bila 'vedra s oblačnim razdobljima'

28.12.2017 u 15:11

Bionic
Reading

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel rekao je u četvrtak na redovitoj mjesečnoj konferenciji za novinstvo da je 'generalno zadovoljan s onim što se događalo i ostvarilo u 2017.' te da je to bila godina 'vedra s oblačnim razdobljima'

Među važnijim događajima istaknuo je nedavno prihvaćanje jednog od najvećih proračuna koje je kao gradonačelnik predlagao, nešto većeg od milijardu kuna.

Proračun je dosegnuo tu razinu zbog iznosa iz europskih fondova za mnoge projekte, među kojima su najvažniji uređenje zgrada u kompleksu Benčiću i broda 'Galeb' te zaduženja Grada Rijeke za vlastiti udio u njihovu financiranju, rekao je Obersnel.

Istaknuo je da je 2017. godina protekla u pripremama za projekt Europske prijestolnice kulture 2020. godine

Osim toga, više od 200 milijuna kuna uloženo je u komunalnu infrastrukturu, od čega 40 milijuna u kanalizacijsku mrežu, a tu su i 10 novih autobusa na plin, reciklažna dvorišta i spremnici za primarnu selekciju otpada. Povećan je opseg socijalnog programa i izgrađena su dva dječja vrtića, rekao je.

Radovi na bivšoj tvornici Rikard Benčić Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Građanski odgoj, koji je uveden u riječke osnovne škole, prepoznat je i u drugim dijelovima zemlje, pa je sklopljen ugovor o preuzimanju modela građanskog odgoja u Sisku, a zainteresirane su i Istarska i Primorsko-goranska županija, istaknuo je Obersnel.

Najavio je da će se sljedeće godine nastaviti uređenje kompleksa Benčića, početi radovi na zgradi Gradske knjižnice, Dječje kuće i Muzeja grada Rijeke te raspisati natječaj za prenamjenu broda 'Galeb'.

Jedan od najvećih projekata u Hrvatskoj financiran novcem iz EU fondova, izgradnja sustava kanalizacije i odvodnje te uređaja za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan 1,7 milijarda kuna, počet će se ostvarivati sljedeće godine, a završetak se planira za četiri ili pet godina.

  • +2
Obersnel u obilasku gradilišta MMSU-a ove veljače Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Iz europskih fondova za projekt je povučeno 1,2 milijarde kuna, ostalo će pokriti Grad Rijeka i okolne jedinice lokalne samouprave, a nakon završetka sve će kuće u Rijeci i većina u općini Viškovu, gradu Kastvu te na području Grobnišćine biti spojene na kanalizacijski sustav, istaknuo je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.