ZLOČINAC NA SUDU

Vojislav Šešelj: Postao sam neuništiv!

22.02.2011 u 12:39

Bionic
Reading

Novo suđenje vođi srpskih radikala Vojislavu Šešelju za nepoštovanje Međunarodnog kaznenog suda zato što je u jednoj od svojih knjiga otkrio identitet 11 zaštićenih svjedoka tužiteljstva, započelo je u utorak u Haagu

'Radilo se o namjernom i prkosnom ponašanju optuženog koji je znao da su na snazi zaštitne mjere za svjedoke', kazao je u uvodnim riječima tužitelj Bruce MacFarlane.

Šešelj, kojem se pred haaškim sudom sudi za ratne zločine počinjene u Hrvatskoj, BiH te protiv vojvođanskih Hrvata, već ima jednu presudu za otkrivanje identiteta zaštićenih svjedoka.

On je u srpnju 2009. proglašen krivim za nepoštovanje suda i osuđen na 15 mjeseci zatvora, jer je u knjizi otkrio imena i druge osobne podatke triju zaštićenih svjedoka.

Objava identiteta zaštićenih svjedoka

Sudsko vijeće tada je utvrdilo da je Šešelj otkrio povjerljive informacije 'namjerno, znajući da je time prekršio naloge sudskog vijeća' i istaknulo da je potrebno 'obeshrabriti takvu vrstu ponašanja i poduzeti takve mjere koje će osigurati da tako nešto ne ponovi ni optuženi nijedna druga osoba'.

S obzirom na to da Šešelja ta presuda nije obeshrabrila, tužiteljstvo je u veljači prošle godine moralo podići novu optužnicu jer je u jednoj od svojih novih knjiga, čiji naslov nije objavljen, objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka tužiteljstva koji jasno upućuju na njihov identitet.

Šešelj je najavio da će za svjedoke obrane pozvati upravo te osobe kako bi dokazao da su oni sami otkrili svoj identitet.

Svjedočenja će pokazati da su njihova imena objavljena 'njihovom, a ne njegovom voljom', kazao je Šešelj najavljujući ukupno 10 svjedoka, a za jedanaestog je kazao da ga neće zvati, jer se radi osobi koja je ionako lažno svjedočila.

'Nijednom svjedoku nije falila dlaka...'

Šešelj je kazao kako svoju obranu temelji na univerzalnom pravu na javno suđenje, a da su pravila o skrivanju identiteta svjedoka na ovom sudu 'izmišljotine haaških sudaca'.

'Ovaj će sud u međunarodnopravnoj povijesti ostati upamćen samo po kršenju elementarnih međunarodnih pravnih principa', rekao je.

'Nijednom svjedoku s mog suđenja nije falila ni dlaka s glave, meni je samo stalo da u sudnici raskrinkam lažne svjedoke', rekao je Šešelj poručivši da mu je u tome upravo javnost glavni saveznik.

On je poručio sucima da suđenjima za navodno nepoštovanje suda popunjavaju rupe u glavnom suđenju koje se protiv njega vodi za ratne zločine te da se ovo novo suđenje vodi 'po nalogu Amerikanaca i Britanaca da se Šešelj ne bi mogao vratiti u Srbiju' prije parlamentarnih izbora.

Drži se 'veličanstvenog mišljenja' Kima Jonga Ila

'Postao sam neuništiv i takav ću biti do kraja', kazao je Šešelj, poručivši da će se držati 'veličanstvenog mišljenja sjevernokorejskog vođe Kima Jonga Ila, da onaj tko se iskreno bori za pravdu i istinu mora biti spreman na žrtve'.

Nakon što se Šešelj požalio da se nije mogao pripremiti za suđenje, jer nije riješeno pitanje financiranja njegove obrane u ovom predmetu, vijeće je odlučilo do daljnjeg odgoditi nastavak suđenja za nepoštovanje suda dok žalbeno vijeće ne razriješi pitanja Šešeljevih prigovora na uskraćivanje prava na pripremu obrane.

Šešelj se za potrebe današnjeg ročišta predstavio kao 'dr. Vojislav Šešelj, sveučilišni profesor i najveći neprijatelj haaškoga tribunala' i na početku ročišta pokušao podijeliti sucu i tužiteljima primjerke svojih knjiga, a tužiteljima je napomenuo da im 'u stanci može napisati i posvetu'.

Zvat će u pomoć Kima Jonga Ila, Ahmadinedžada i Chaveza

Požalio se da mu tajništvo suda pokušava zatvoriti web stranicu, na kojoj su također objavljeni povjerljivi podaci o identitetu tužiteljskih svjedoka, pa je najavio da će se, u slučaju da mu se ipak ugasi stranica, javiti 'svojim prijateljima sjevernokorejskom vođi Kimu Jongu Ilu, (predsjedniku Venezuele) Hugu Chavezu ili (iranskom predsjedniku) Mahmudu Ahmadinedžadu' da mu pomognu.

Mene možete ubiti, ali moju stranicu ne možete uništiti', kazao je Šešelj

Šešelj je u pritvoru haaškog suda od početka 2003, a njegovo suđenje za ratne zločine koje je počelo u studenome 2007. došlo je tek do polovice.

Tužiteljstvo je dovršilo svoj dio dokaznog postupka i za ožujak je zakazana rasprava po članku 98 bis Pravila o postupku i dokazima koji omogućava obrani da, nakon što tužitelji završe svoj dio dokaznog postupka, zatraži odbacivanje dijelova ili čitave optužnice, jer smatra da nisu dokazani.