OSUDA IZRAELA

Vođi PFLP-a Ahmedu Sadatu 30 godina zatvora

25.12.2008 u 17:49

Bionic
Reading

Vođa militantne Narodne fronte za oslobođenje Palestine (PFLP) Ahmed Sadat osuđen je u četvrtak na izraelskom vojnom sudu na 30 godina zatvora zbog akcija njegova pokreta.

RAMALLAH - "Kao vođa nezakonite terorističke organizacije Ahmed Sadat je odgovoran za sve akcije koje je ona izvela", objavio je vojni glasnogovornik.

Ahmeda Saadata se teretilo po 19 točaka optužnice, posebno za ugrožavanje izraelske sigurnosti u okviru njegova djelovanja u PFLP-u, organizaciji koja se po izraelskom zakonu smatra "terorističkom" i "protuzakonitom".
Sadata je izraelska vojska "ugrabila" u ožujku 2006. tijekom upada u zatvor u Jerihonu, na Zapadnoj obali. Ondje su ga bile zatvorile palestinske sigurnosne snage nakon ubojstva izraelskog ministra turizma Rehavama Zeevija u listopadu 2001, kojeg su počinili pripadnici PFLP-a.

Vrijeme provedeno u zatvoru u Jerihonu od 2002. do 2006. neće se uračunati u 30-godišnju zatvorsku kaznu koju mu je izrekao izraelski vojni sud.

PFLP, nekada druga najveća palestinska frakcija iza Fataha, danas ne uživa veliku popularnost među Palestincima. Na palestinskim izborima 2006. politička lista te organizacije osvojila je manje od pet posto glasova.