PROŠLA OPASNOST OD POPLAVE

Vodeni val prošao Vukovar, Dunav počeo opadati

24.01.2011 u 13:40

Bionic
Reading

Dunav je u ponedjeljak ujutro dosegnuo vrhunac kod Vukovara, a u šest sati zabilježen je vodostaj od 523 centimetra, nakon čega je razina vode počela opadati, potvrđeno je iz Hrvatskih voda

Vodeni val, kakav u pola zime ne pamte na istoku zemlje i koji je prouzročilo otapanje leda u Alpama i planinama u gornjem toku Dunava, konačno napušta Hrvatsku. 'Nakon Vukovara, kulminaciju vodenog vala očekujemo tijekom ponedjeljka u Iloku, poslije čega slijedi njegov odlazak iz Hrvatske', potvrdio je Zoran Đuroković iz Hrvatskih voda.

Dan nakon što se voda počela povlačiti sa Zelenog otoka, nebranjenog područja na Dunavu kod Batine gdje je zabilježen maksimalan vodostaj od 595 centimetara, rijeka se počela vraćati u svoje korito. Redovne mjere obrane od poplave tamo su još na snazi, a procjenjuje da će tako biti nekoliko dana – sve dok razina vode ne padne ispod pet metara.

Vodostaj Dunava kod Vukovara u 10 sati bio je 510 centimetara, što je 70 centimetara ispod razine na kojoj se proglašuju redovne mjere obrane od poplave. U Hrvatskim vodama su potvrdili da je Dunav u Baranji, Slavoniji i Srijemu dosegnuo najvišu siječanjsku razinu otkako se, još od 1920. godine, sustavno mjeri vodostaj te rijeke.