eksplozija u kafiću

Vođa proruskih separatista ubijen u eksploziji u Donecku

31.08.2018 u 19:15

Bionic
Reading

Vođa proruskih separatista u regiji Doneck na istoku Ukrajine, ubijen je u eksploziji kafića u gradu Donecku, javila je u petak separatistička uprava

Aleksandar Zaharčenko, vođa samoproglašene Donecke Narodne Republike od 2014. umro je od posljedica "terorističkog čina", izvijestila je Donecka novinska agencija, koja se nalazi na teritoriju kojim upravljaju separatisti.

Rusko je ministarstvo vanjskih poslova reklo da imaju mnoštvo razloga vjerovati da je Kijev odgovoran za smrt Zaharčenka, prenosi ruska novinska agencija RIA.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova rekla je kako Zaharčenkova smrt pokazuje da se Kijev odlučio za "krvavu borbu", a odustao od svojih obećanja o traženju mira, navodi RIA.

Pobunjenici, koje podupire Rusija, su zbacili ukrajinsku središnju vlast u oružanoj pobuni, koja je izbila nakon dolaska prozapadnih vođa na vlast u Kijevu 2014.

Četrdesetdvogodišnji Zaharčenko, bivši električar u rudniku ugljena, je postao vođa Donecke Narodne Republike u studenom 2014.

Ostali pobunjenički vođe kažu da ga je postavila Moskva. Separatisti su glasanjem potvrdili Zaharčenkov položaj.

Pobunjenici su optuživali Ukrajinu za prijašnje napade na teritoriju pod njihovom kontrolom.

Na pobunjeničkom teritoriju već duže vrijeme postoje unutarnji sukobi, koji se ponekad pretvore u nasilje.

Nekoliko prijašnjih separatističkih vođa napustilo je regiju, rekavši da strahuju za svoje života, nakon što su se njihovi suborci okrenuli protiv njih.