NEMA MIRA U UKRAJINI

Udar na središte Donjecka, poginuo djelatnik Crvenog križa

02.10.2014 u 22:54

Bionic
Reading

Središte Donecka u četvrtak je bombardirano prvi put nakon uspostave primirja 5. rujna, priopćilo je poglavarstvo tog grada na istoku Ukrajine koji se nalazi u rukama proruskih separatista

Grad je bombardiran nakon što je dan ranije 10 civila poginulo u bombardiranju predgrađa Donecka, u blizini zračne luke koju kontrolira ukrajinska vojska. Gradsko poglavarstvo Donecka je priopćilo da je na središte grada palo nekoliko granata. Pogođen je i trgovački centar, dok jedan projektil nije eksplodirao.

Nakon razdoblja zatišja koje je uslijedilo po zaključivanju primirja između zaraćenih strana, početkom tjedna su izbili žestoki okršaji u okolici zračne luke, a od vojnog djelovanje danas nije bio pošteđeno ni samo središte Donecka.

U Donecku poginuo djelatnik ICRC-a

Švicarski državljanin, djelatnik Međunarodnog odbora Crvenog križa (ICRC) poginuo je u četvrtak u bombardiranju središta Donecka, uporišta proruskih separatista na istoku Ukrajine. Novinarska ekipa AFP-a vidjela je tijelo žrtve u lokva krvi kako leži kod zgrade u kojoj ICRC ima svoje urede. Radi se, kako se doznaje o djelatniku iz Ženeve koji je bio dio osoblja lokalne misije ICRC-a.

ICRC je na svom Twitter računu potvrdio 'tragični događaj' u svom uredu u Donecku. Uredi ICRC-a u Donecku su u trokatnici manje od kilometra udaljenoj od stožera državne sigurnosti koji su zauzeli proruski separatistički pobunjenici uz druge strateške točke u gradu i borave u njima od travnja.

Ovaj incident dalje ugrožava krhko primirje koje je stupilo na snagu 5. rujna. Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko rekao je prošloga tjedna da se prekid vatre poštuje. On ipak postaje sve upitniji proteklih nekoliko dana s jačanjem borba oko glavne međunarodne zračne luke Donecka iz koje separatisti nastoje istjerati snage ukrajinske vlade koje ju drže.