ISTRAŽIVANJE O (NE)TRANSPARENTNOSTI

Vlasti ne prepoznaju zašto moraju davati informacije

  • Autor: Mladen Obrenović
  • Zadnja izmjena 28.09.2012 07:21
  • Objavljeno 28.09.2012 u 07:00
BIROKRACIJA HRPA PAPIRA

BIROKRACIJA HRPA PAPIRA

Izvor: Guliver/Thinkstock / Autor: Stockbyte

Osim deklarativne razine, Zakon o pravu na pristup informacijama nije ni prepoznat, niti shvaćen od dužnosnika i državnih službenika, zaključak je GONG-ovih aktivista iz sedmog po redu godišnjeg izvještaja o ostvarivanju prava na pristup informacijama

Godišnji izvještaj o provedbi Zakona o pravu na pristup informacijama GONG će predstaviti na konferenciji 'Informacijama do demokracije' koja će se, u povodu Međunarodnog dana prava na pristup informacijama, danas održati u Hrvatskom saboru.

'Od prvog usvajanja zakona 2003., preko njegovih izmjena u 2010. godini koje nisu polučile željeni učinak, sve do danas, kada je Zakon ponovo u postupku izmjene, ne postoji jasna i koherentna poruka vlasti o njegovoj svrsi, a koja bi prvenstveno trebala biti prepoznavanje i umanjivanje korupcijskih rizika', ocijenili su u GONG-u uz napomenu kako 'pravo na pristup informacijama, kao Ustavno pravo, ali i kao alat za suzbijanje korupcije u Hrvatskoj nije zaživjelo'.

Istraživanje o primjeni zakona pokazalo je, kažu u GONG-u, da 'ne postoji ujednačena politika, niti koherentna provedba zakona pogotovo kad je riječ o osjetljivim informacijama o raspolaganju proračunskim sredstvima, unatoč osviještenosti većine institucija na državnoj razini o potrebi odgovora na zahtjeve'.

'Problematična područja za dobivanje potpunih sadržajnih odgovora su osobito ugovori o poslovima sklopljenima s privatnim pravnim osobama, informacije o koncesijama i studijama te informacije o financijskim transakcijama', smatraju nevladini aktivisti.

Uz te probleme, još uvijek su prisutni brojni procesni nedostaci, kao što su pružanje odgovora izvan roka ili izostanak prosljeđivanja upita nadležnoj instituciji, kao i sadržajna nekoherentnost ili nezakonitost odgovora prilikom odbijanja. Više od trećine tijela odgovorilo je izvan zakonskog roka na ukupno 70 poslanih zahtjeva. Usto, čak je 96 posto tijela poslalo odgovore, no tek su dvije trećine potpuni i sadržajno pozitivni odgovori.

I dalje je zanemarena aktivna objava informacija na internetu, kao bitnog aspekta za podizanje razine transparentnosti institucija.

Na kraju, u GONG-u su zaključili kako su analiza i istraživanje ponovo ukazali na potrebu uvođenja nezavisne institucije, odnosno povjerenika za informacije, koja bi u razumnom vremenskom roku provodila test javnog interesa za sve vrste izuzetaka od prava na pristup informacijama.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi