MILANOVIĆ U SPLITU

'Vlast ne može izvući zemlju iz krize'

15.05.2010 u 15:29

Bionic
Reading

Bez najave, danas je u Splitu boravio predsjednik SDP Zoran Milanović. On se obratio članovima stranke na izbornoj konvenciji splitsko-dalmatinske županijske organizacije te naglasio da SDP čvrsto zastupa stajalište da se u ustavnim promjenama hrvatskim državljanima izvan Hrvatske omogući glasovanje samo u konzularnim predstavništvima. 'Mi smo za glasovanje samo ondje gdje je hrvatska država izvan Hrvatske', izjavio je čelni čovjek SDP-a

Još je objasnio da ovo rješenje koje nudi SDP isto tako nije idealno, ali u idućih deset godina može omogućiti normalan dijalog o tom problemu.

'Nudimo da se glasuje ondje gdje je hrvatska država izvan RH (diplomatsko-konzularna predstavništva), bilo to u Novom Zelandu, BiH, Njemačkoj ili Kanadi. Nudeći to, mi pravimo veliki pomak od svog početnog stava da se potpuno ukine glasovanje', kazao je Milanović tumačeći SDP-ovo stajalište o glasovanju hrvatskih državljana izvan Hrvatske. Pritom je on naglasio da 'SDP pokazuje fleksibilnost, zrelost i strpljenje, a sada je red na HDZ-u da pokaže 10 posto od toga'.

Vladin program gospodarskih mjera za izlazak iz krize Milanović je nazvao 'popisom dobrih želja i izbornim programom HDZ-a'. Osim toga, on je izrazio sumnju da ekipa na vlasti, koja je dovela zemlju u ovu situaciju, može izvući zemlju iz krize.

Prisutne je informirao da je u razgovoru sa Sinjanima rekao da oni sami ubuduće moraju riješiti problem rodilišta u Sinju koje je zatvoreno odlukom Ministarstva zdravstva tako što će pronaći načina za njegovo financiranje. Milanović se zauzeo i za veće ovlasti jedinica lokalne samouprave koje bi raspolagale sa više novca za rješavanje problema kao što je, primjerice, ovaj sa rodilištem.

Na kraju se Milanović zauzeo za 'povratak korijenima SDP' spomenuvši pri tomu 1989. godinu kada je prvi predsjednik SDP Ivica Račan izabran 'tako da su glasovali svi članovi tadašnje partije'.

'Ja nisam bio član te partije, oni pošteniji su ostali su u SDP-u, a oni manje pošteni pronašli su sebi drugu stranku', zaključio je Milanović