ŠTRAJK STROJOVOĐA

Vlakovi staju u srijedu 27. svibnja

19.05.2015 u 10:14

Bionic
Reading

Sindikat strojovođa Hrvatske je najavio štrajk upozorenja koji će se održati 27. svibnja od 5.00 do 13.00 sati. Na dan održavanja štrajka svi vlakovi koji će započeti vožnju prije 5.00 sati doći će do odredišnog kolodvora, a nakon toga vlakovi će se pokrenuti tek u 13.00 sati.

Kao razlog za štrajk strojovođe navode da Uprava HŽ Putničkog prijevoza već pet mjeseci izbjegava svaku vrstu dijaloga o problemima u kojima se nalazi HŽ Putnički prijevoz.

'Uprava uporno demonstrira silu i pritisak prema strojovođama čiji problemi se multipliciraju umjesto da se rješavaju, sustavno se krše sve odredbe Kolektivnog ugovora koje joj se ne sviđaju iako je Sindikat strojovođa Hrvatske u znak dobre volje 8. svibnja potpisao i Dodatak Kolektivnom ugovoru kojim su ispunjeni svi financijski zahtjevi Uprave između ostalog i odustajanje od božićnice i regresa', navode u sindikatu.

Ističu da su njihovi zahtjevi poštivanje Kolektivnog ugovora (godišnji odmor, raspored rada, pravo na korištenje stanke tijekom radnog vremena i slično), Zakona o radu, Zakona o sigurnosti i interoperabilnosti željezničkog sustava, povećanje tehničke ispravnosti vozila, dovoljno stručno osposobljavanje za nove tehnologije upotrjebljene na vlakovima vrijedim 40 milijuna kuna i dostava izmijenjenih prometnih propisa strojovođama koji ih više od dvije godine ne dobivaju.

'Nemamo, dakle, niti jedan materijalni zahtjev. Ovo je – ukratko – borba za sigurnost, našu i putnika koji nam poklanjaju svoje povjerenje', zaključuju u Sindikatu.