SABOTAŽA?

Vlak s darovima za Kim Jong-una iskočio iz tračnica

27.12.2010 u 12:46

Bionic
Reading

Vlak pun rođendanskih darova za budućeg sjevernokorejskog čelnika Kim Jong-una iskočio je iz tračnica u prosincu, a moguće je da je riječ o sabotaži, javila je u ponedjeljak radijska postaja sa sjedištem u Seoulu koja emitira i preko granice

Otvoreni radio za Sjevernu Koreju, neprofitna postaja koja se često poziva na izvore u Sjevernoj Koreji, navodi da je vlak s darovima, među kojima su bili televizori i satovi, iskočio iz tračnica 11. prosinca nedaleko od sjevernokorejske granice s Kinom.

'Služba sigurnosti proglasila je izvanredno stanje jer je vlak na pruzi Sinuiju - Pyongyang iskočio iz tračnica 11. prosinca', javila je postaja pozivajući se na izvor u sjevernokorejskoj tajnoj službi.

Izvor navodi da su tračnice na tom dijelu pruge jako stare i da je to mogući uzrok nesreće, ali da golema šteta na tračnicama i vrijeme izgreda upućuju na to da ih je možda netko namjerno oštetio.

'Vrlo je vjerojatno da je to bio netko tko se protivi dolasku na vlast Kim Jong-una', kazao je izvor, a prenosi radio.

O Kimu Jong-unu, najmlađem sinu sjevernokorejskog diktatora Kim Jong-ila, zna se vrlo malo. Ove je godine imenovan na nekoliko ključnih sjevernokorejskih dužnosti u vladi i vojsci, što se smatra pouzdanim znakom da će naslijediti oca na vlasti.

Kim Jong-un vjerojatno je rođen 1983. ili 1984, navodno 8. siječnja. Majka mu je bila Ko Yong Hi, plesačica i treća supruga Kim Jong-ila, koja je prije šest godina umrla od raka dojke. Školovao se u međunarodnoj školi u Bernu do 1998, a pretpostavlja se da je ondje boravio pod lažnim imenom. Švicarski tjednik L'Hebdo prošle je godine pisao da je Kim Jong-un napustio školu sa 15 godina te da nije dobio svjedodžbu.