sastanak u banskim dvorima

Vladin znanstveni savjet: Građane ne treba stavljati u karantenu već povećati samodisciplinu

26.06.2020 u 12:20

Bionic
Reading

Vladin znanstveni savjet rekao je da je udio hospitaliziranih dvostruko manji nego u prvom valu epidemije (18 u odnosu na 37 posto) te se slažu da u ovoj situaciji nije potrebno građane stavljati u karantenu već povećati osobnu samodisciplinu, izvijestio je predstojnik Vlade Zvonimir Frka Petešić nakon sastanka savjeta

Na njega se nadovezao Dragan Primorac, koji je reagirao na prozivku znanstvenika Ivana Đikića da se objavama o slabljenu virusa znanost zloupotrebljava u političke svrhe.

'Covid-19 je bolest koja pokazuje drugačiju pojavnost nego u veljači i nije ista danas. Klinička slika oboljelih, a ne virus, je ono što je različito u odnosu na veljaču kad je virus krenuo cirkulirati', rekao je Primorac.

Frka Petešić je naveo da nema teških slučajeva oboljenja i da se članovi savjeta se slažu da nije potrebna karantena već je potrebno povećati osobnu samodisciplinu.

  • +5
Sjednica Vladinog Znanstvenog savjeta za borbu protiv koronavirusa Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

'Ne može se opustiti kolektivne mjere za gospodarstvo i turizam, a da nema samodiscipline. Ako se pridržavamo mjera možemo nastaviti s gospodarstvo. Trebamo se pripremati za jesen kada se očekuje pogoršanje situacije', kazao je Frka Petešić dodavši da trenutno imamo 260 tisuća turista, ali slučajevi zaraze nisu došli iz EU već od naših ljudi iz Srbije i BiH.

Znanastvenik Gordan Lauc smatra da ne možemo biti zatvoreni i funkcionirati kao Kina.

'Čitava Europa je u istoj situaciji. U trenutku kada se virus, o kojem nismo znali ništa, nije bilo druge opcije nego karantena', kazao je Lauc.