VLADINA KADROVSKA KRIŽALJKA

Vladimir Ferdelji postao pomoćnik ministra Komadine

05.01.2012 u 15:42

Bionic
Reading

Vladimir Ferdelji postao je pomoćnik ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Zlatka Komadine, Vesna Gantner Kuterovac pomoćnica ministra poljoprivrede Tihomira Jakovine, a Petar Skansi pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića. Vlada je bivšeg šefa Uprave Elektrokontakta, suprugu jednog od Agrokorivih direktora te košarkašku legendu imenovala za doministre na dijelu današnje sjednice zatvorene za javnost na kojemu se raspravljalo o kadrovskim rješenjima

Iako je bivši dugogodišnji šef Uprave Elektrokontakta, koji je prije nekoliko tjedana podnio ostavku na tu dužnost zbog, prema službenom objašnjenju, 'nepremostivih razlika' između njega i njemačkog vlasnika koncerna EGO, prema neslužbenim informacijama govorilo se o navodnim malverzacijama nižih direktora, zbog čega su oni smijenjeni, a Ferdelji je podnio ostavku.

Mandat na čelu Elektrokontakta istekao mu je samim krajem prošle godine, a nije ga odlučio produžiti nakon što je 25 godina vodio tu tvrtku, u kojoj je počeo raditi još kao pripravnik. Odmah se špekuliralo da će vjerojatno preuzeti neku političku funkciju budući da je često u javnosti kritički istupao spram gospodarske politike. Međutim, tada je rekao da u tom trenutku o tome ne razmišlja, ali i da će imati više vremena za analizu cijele situacije u gospodarstvu pa će, ako to nekoga bude zanimalo, biti otvoren za suradnju.

Komadinu i novu Vladu očito je zanimalo, a osim Ferdeljija za pomoćnike ministra pomorstva imenovani su još Nikola Mendrila i Perica Šolić, dok su Mirjana Mataušić-Pišl i Vesna Gantner Kuterovac imenovane pomoćnicama ministra poljoprivrede. Inače, Vesna Gantner Kuterovac supruga je Krešimira Kuterovca, predsjednika Uprave Agrokorovog Vupika.

Evelin Tonković imenovan je zamjenikom ministra unutarnjih poslova, Sandra Artuković Kunšt zamjenicom ministra pravosuđa, Snježana Španjol zamjenicom ministra poljoprivrede, a Vesna Nađ zamjenicom ministra branitelja. Jagoda Botički pomoćnica je ministra uprave, a Ivo Milatić pomoćnik ministra gospodarstva.

Osim imenovanja, Vlada se bavila i razrješenjima, pa su tako u Ministarstvu gospodarstva razriješeni ravnatelji uprava: Darko Horvat, Siniša Šket, Ema Culi, Ivana Sučić, Sanja Rendić Miočević, Slavek Repić, Marija Rajaković i Tomislav Tomić, ravnatelj Ravnateljstva. Robert Pende razriješen je dužnosti ravnatelja Uprave u Ministarstvu turizma te je imenovan pomoćnikom ministra turizma. Razriješeni su i Tanja Novotni Golubić, Andrea Tomić te Tomislav Vukovac, također ravnatelji uprava u Ministarstvu turizma.

Osim Petra Skansija, pomoćnicima ministra znanosti, obrazovanja i sporta imenovani su i Ankica Nježić te Saša Zelenika, a razriješeni su ravnatelji uprava: Hrvoje Meštrić, Vini Rakić, Jozo Ćavar, Vesna Hrvoj Šic, Jasenka Đenović, Mirko Marković i Željko Klarić.

Tamara Perišić, Vladimir Stojsavljević i Zlatko Uzelac imenovani su pomoćnicima ministrice kulture, a Nebojša Kirigin pomoćnikom ministra unutarnjih poslova. U Ministarstvu unutarnjih poslova razriješeni su ravnatelji uprava Žarko Katić, Željko Fiolić, Đoko Tepša i Andreja Benić, a u Ministarstvu poduzetništva i obrta razriješeni su Ivan Zvonimir Galić i Brankica Novosel, ravnatelji uprava.

Osim toga, Vlada je na današnjoj sjednici razriješila dosadašnje tajnike ministarstava i dala ovlasti za obavljanje poslova glavnih tajnika ministarstava, iz reda rukovodećih službenika zatečenih u državnoj službi, do imenovanja glavnih tajnika ministarstava temeljem javnog natječaja, a najduže do šest mjeseci. Tako je razriješen Siniša Pervan, a Mirjani Božić dana je ovlast za glavnu tajnicu Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture.

Danieli Petričević Golojuh dana je ovlast za glavnu tajnicu Ministarstva turizma, a Ines Milun za glavnu tajnicu Ministarstva branitelja. Vito Turšić dobio je ovlast za glavnog tajnika Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, a Stanislava Rogić razriješena je te dužnosti. Marici Mikec dana je ovlast za glavnu tajnicu Ministarstva kulture, a Sandru Mustafagiću za glavnog tajnika Ministarstva poduzetništva i obrta. U Ministarstvu unutarnjih poslova dužnosti tajnice ministarstva razriješena je Kristina Božićević. Petru Uzorincu dana je ovlast za glavnog tajnika Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Elizabeta Mađarević i Juraj Jerin imenovani su savjetnicima potpredsjednika Vlade, dok je na osobni zahtjev te dužnosti razriješen Marko Jurčić, a zbog isteka sporazuma o premještaju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova, s danom 31. prosinca 2011. godine, Ivica Glasnović razriješen je dužnosti savjetnika predsjednika Vlade.

Donesena je i Odluka o određivanju Vladinog člana zaduženog za nacionalnu sigurnost, koji ujedno obavlja i dužnost predsjednika Savjeta za koordinaciju sigurnosno-obavještajnih agencija, sukladno Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu, a prema toj odluci na spomenutu je dužnost imenovan ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.