SRBIJA KAO KANDIDAT ZA EU

Vladajući pozdravljaju odluku, oporba ju smatra ucjenom

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 12.10.2011 22:02
  • Objavljeno 12.10.2011 u 21:58
Boris Tadić

Boris Tadić

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Političke stranke i dužnosnici vladajuće koalicije u Srbiji u srijedu su pozdravili prijedlog Europske komisije da Srbiji bude dodijeljen status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, tvrdeći kako je to priznanje za provedene reforme, dok su reakcije oporbe podijeljene, tako da neke stranke to djelomice pozdravljaju, a druge EK-ovu odluku smatraju nastavkom ucjenjivanja Srbije

Srbijanski predsjednik Boris Tadić izjavio je kako se osjeća ponosnim jer je EK ocijenio uspješnim reforme koje je Srbija provela te istaknuo kako je preporuka za njezin status kandidata nastavi li se dijalog Beograda i Prištine upravo ono što Srbija i želi, a to je da se dijalog nastavi i riješi problem.

Potpredsjednik srbijanske vlade za europske integracije Božidar Đelić smatra kako su pozitivno izvješće i mišljenje rezultat dugotrajna i predana rada Srbije u završetku suradnje s Haaškim sudom, provedbi reformi i pozitivna doprinosa regionalnoj sigurnosti i suradnji.

Đelić dodaje kako se u sadašnjim teškim okolnostima zbog krize u Europi i nemira na sjeveru Kosova mora istaknuti da je riječ o najboljem mogućem ishodu za Srbiju. Predsjednica srbijanskog parlamenta Slavica Đukić-Dejanović EK-ov je prijedlog ocijenila 'odličnom viješću' te dodala kako ostali elementi mišljenja toga europskog tijela nisu novi.

U oporbi su reakcije podijeljene, pa tako zamjenik predsjednika vodeće oporbene Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić upozorava da dobivanje statusa kandidata neće riješiti loše gospodarstvo i nizak životni standard u Srbiji. Drži da Srbiji za to treba nova vlada.

Demokratska stranka Srbije bivšeg premijera Vojislava Koštunice optužuje srbijansku vlast da teritorijom plaća europske integracije te da uz kandidaturu za Srbiju stižu nove ucjene i pritisci.

Predsjednik Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović EK-ovu odluku drži očekivanom te upozorava kako ju ne treba tumačiti kao uspjeh. On upozorava kako za dobivanje statusa kandidata Srbija treba ne samo uskladiti svoje propise s europskim nego ispuniti i političke uvjete.

Europska komisija zaključila je da je Srbija spremna za dobivanje statusa kandidata, stoji u mišljenju o napretku što ga je u srijedu objavio EK, a preporuka za početak pregovora ovisit će o napretku u dijalogu s Kosovom i normalizaciji na sjeveru Kosova.

Preporuka Komisije ne znači automatski stjecanje kandidatskog statusa, jer zadnju riječ imaju zemlje članice koje će se o tome očitovati na sastanku na vrhu 9. prosinca. Odluka će biti donesena samo ako za nju glasuju sve države članice.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi