javni dug

Vladajuća talijanska koalicija dogovorila se o izbjegavanju disciplinskih mjera Europske komisije

11.06.2019 u 10:19

Bionic
Reading

Čelnici vladajuće talijanske koalicije dogovorili su se na kasnonoćnom susretu s premijerom Giuseppeom Conteom da će surađivati kako bi izbjegli disciplinske mjere Europske komisije zbog sve goreg stanja javnih financija, objavio je ured premijera

U priopćenju objavljenom tijekom noći Conte je otkrio da će se s dvojicom potpredsjednika vlade, čelnikom Lige Matteom Salvinijem i čelnikom Pokreta pet zvijezda Luigijem Di Maiom, susresti s ministrom gospodarstva Giovannijem Triom i njegovim pomoćnicima kako bi smislili strategiju izbjegavanja kažnjavanja Italije.

Dodao je kako će osmisliti zajednički proračunski paket.

Dužnosnici 28 država članica EU-a sastat će se 11. i 12. lipnja, a očekuje se da će objaviti kako je europska disciplinska procedura zbog talijanskog 2,6 bilijuna eura vrijednog duga odobrena.

'Sve je dobro, bio je to dobar susret. Naš zajednički cilj je izbjeći disciplinske mjere, a zaštititi gospodarski razvoj, zapošljavanje, kao i porezne rezove', poručio je Salvini nakon sastanka.

'Neće biti nikakvih izmjena proračuna niti povećanja poreza', dodao je.

Vanjski dug Rima konstantno raste, s 104 posto BDP-a koliko je iznosio 2007., na 130 posto koliko je danas. Od Italije je po tom pitanju u eurozoni gora samo Grčka.

Tržište su dodatno poljuljali rastrošni planovi euroskeptične vlade koja je stupila na vlast prije godinu dana.

Ohrabren dobrim rezultatom Lige na lokalnim i izborima za Europski parlament prošli mjesec, Salvini je objavio kako su porezni rezovi prioritet njegove vlade.

Rim također pokušava izbjeći povećanje poreza na promet vrijedno 23 milijarde eura koje bi trebalo stupiti na snagu iduće godine.

Salvini, ujedno i ministar unutarnjih poslova, uvjeren je kako će Rim uspjeti postići dogovor s Europskom unijom.

Conte je prošli tjedan zaprijetio da će dati ostavku ako dvije stranke koalicije ne uspiju postići kompromis oko rješavanja proračunskog spora s Bruxellesom i time ukloniti prijetnju financijskih kazni.

Tria će se u utorak obratiti parlamentu o pismu kojim Europska komisija traži objašnjenje za pogoršanje stanja javnih financija u državi.