svečanost u banskim dvorima

Vlada, Zagreb i Crkva potpisali sporazum o stadionu Maksimir

21.02.2024 u 13:19

Bionic
Reading

U Banskim dvorima svečano je potpisan Sporazum o razumijevanju i podršci u rekonstrukciji Gradskog stadiona Maksimir te izgradnji ili rekonstrukciji objekata Katoličke crkve na 10 lokacija u Gradu Zagrebu

Zagrebački nadbiskup Dražen Kutleša kazao je nakon potpisivanja da će ovaj sporazum biti na korist svim građanima Zagreba. 'Nadbiskupija je izvršila svoju obvezu, sad je obveza Vlade da ovaj sporazum provede, a Zagrebu da se u roku od dvije godine omogući početak izgradnje tih objekata', kazao je Kutleša.

'Danas je bitan dan jer se nakon 27 godina rješava imovinsko-pravni spor. Upravo zbog nerješavanja ovog spora nije se išlo na izgradnju stadiona, nego na rekonstrukciju koja nikad nije dovršena i stajala je dosta novca. Ponosan sam da se ovaj spor riješio u mandatu ove gradske uprave', poručio je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, dodavši da ničega ne bi bilo bez spremnosti sve tri strane.

'Nakon potpisivanja ovog sporazuma nema više prepreka za izgradnju novog maksimirskog stadiona', dodao je, istaknuvši da je u tijeku izrada studije izvodljivosti. Studija se očekuje za nekoliko mjeseci, nakon čega će se raspisati arhitektonski natječaj, rekao je.

'Danas bez ikakve dileme, gledajući perspektivu Maksimira, Dinama, hrvatske nogometne reprezentacije, možemo reći da je riječ o povijesnom danu. Rješava se skoro tri desetljeća star pravni problem koji je predstavljao prepreku za izgradnju novog stadiona u Maksimiru, kakav Zagreb i Hrvatska zaslužuju', poručio je premijer Andrej Plenković, zahvalivši svima koji su mjesecima radili na tome da se nađe rješenje.

'Ovaj aranžman rješavanja ovog pitanja gdje se Katolička crkva odriče prava u Maksimiru, a zauzvrat dobiva 10 lokacija - time je napravljeno dobro i sportu i Zagrebu i Katoličkoj crkvi i vjernicima', dodao je.

Osvrnuo se i na uspjehe hrvatskih nogometaša. 'Oni nikad nisu dobili primjeren stadion', dodao je.

Najavio je i pomoć Vlade u obnovi Poljuda. 'Ovo je primjer odlične sinergije i pokazao je model, na koji način možemo svi zajedno raditi. Vrijeme je da sad svi prionemo u drugu fazu i da do sljedećeg Svjetskog prvenstva imamo novi stadion', zaključio je Plenković.

Potpisivanje ugovora o Maksimiru Izvor: Cropix / Autor: Damjan Tadic

Sporazumom se definiraju zajednički napori koje će uložiti RH i Grad Zagreb kako bi Zagrebačka nadbiskupija ili s njome povezana pravna osoba odustala od započetih postupaka, u kojima se potražuje naturalni povrat nekretnina, na kojima je planirana rekonstrukcija Gradskog stadiona Maksimir.

Republika Hrvatska i Grad Zagreb obvezuju se u roku od dvije godine od dana sklapanja sporazuma osigurati preduvjete za izgradnju ili rekonstrukciju 10 crkava i/ili drugih objekata Katoličke crkve u Gradu Zagrebu na katastarskim česticama u Botincu, Svetoj Klari/Podbrežje, Jakuševcu, Blatu, Jelkovcu/Sopnici, Sesvetskim Selima, Sesvetskom Kraljevcu, Kajzerici, Španskom - zapad i Trnjanskoj Savici.