NEPLAĆENE OBVEZE

Vlada za Arene duguje 77 mil. kuna

Arena Zagreb

Arena Zagreb

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Marko Miscevic

Vlada dosad nije ispunila svoje obveze i nije platila niti lipe za velebne sportske dvorane Arenu Zagreb i Spaladium Arenu u Splitu. U oba grada potvrđeno je da od početka godine Vlada ne podmiruje svoje obveze plaćanja polovice najma dvorana koje su građene po javno-privatnom partnerstvu (JPP) povodom Svjetskog rukometnog prvenstva

U Zagrebu dodatno nije uplaćen niti polovični iznos jamstvenog depozita, što je također preuzeta obveza Vlade. Jedini grad kojem Vlada plaća najam je Varaždin na čijem čelu je Ivan Čehok, član HSLS-a koji je koalicijski partner Vlade, piše Poslovni dnevnik

Za Zadar, Osijek i Poreč u kojem su također izgrađene dvorane, Vlada nema obveza, bilo zato što nisu građene JPP-om (Osijek i Zadar) ili da je pronađen drugi financijski model bez sudjelovanja središnje države (Poreč).

Prema službenim podacima koje smo dobili iz Splita, čiji je gradonačelnik nezavisni Željko Kerum i Zagreba kojeg vodi SDP-ov Milan Bandić, u ovom trenutku dug Vlade iznosi 66 milijuna kuna za tri kvartala i u Zagrebu za depozit. Kako se najam fakturira unaprijed za svako tromjesečje, uskoro će dug dosegnuti 77 milijuna kuna.

Jadran Babic / CROPIX

Jadran Babic / CROPIX

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Jadran Babic


Dugovi se gomilaju i za Spaladium Arenu

Dvorane su tako gradovima postale dodatni teret i generator nelikvidnosti jer su nam u Zagrebu, odnosno Zagrebačkom holdingu preko kojeg se vodi isplata i Splitu potvrdili da oni podmiruju i svoje i Vladine obveze. Zašto Vlada ne izvršava svoje obveze za dvorane odgovor od Ministarstva financija nije stigao.

Može se pretpostaviti kako je i država sama suočena s nedostatkom novca odlučila ignosrirati svoje obveze i prepustiti gradovima da se sami snađu za isplatu visokih najmova.

Najveći dio duga otpada na Arenu Zagreb i to zato što je s Ingrom ugovoren i jamstveni depozit u banci, opciju koju Varaždin u split nemaju sa svojim privatnim partnerima Zagorje Tehnobetonom , odnosno Sportskim gradom TPN-om (konzorcij Konstruktor-IGH-Dalekovod). Depozit u Zagrebu iznosi godišnju zakupninu i PDV, što je iznos od 9 milijuna eura.

U ovom trenutku Vlada nam duguje polovicu depozita i 2,8 milijuna eura za zakupninu', rekao je glasnogovornik Zg holdinga Dušan Viro.

Preračunato dolazi se do iznosa od 53,3 milijuna kuna. Na taj iznos bi još Vlada u državni proračun trebala uplatiti i PDV. Zagrebački holding i Zagreb su tako na ime depozita banci i najma u Ingri platili 106,6 milijuna kuna.

Nova kvartalna rata se treba uplaztiti do početka listopada. Neslužbeno se doznaje da je Zg holding sam uplatio depozit, odnoso za to mu nisu platitli niti Vlada niti Zagreb. U Zg holdingu su zabrinuti da taj novac neće niti vidjeti jer Vlada sada, dvije i pol godine nakon potpisa ugovora o izgradnji i financiranju i kada nije spremna ispunuiti obveze, problematizira klauzulu uplate jamstvenog depozita.

Iz Splita, pak stiže odgovor Ljiljane Vučetić, pročelnice Upravnog odjela za financije u kojem se navodi da za tri kvartala Vlada nije platila 12,66 milijuna kuna . Ovisno o kretanju tečaja, Vladin dug bi za cijelu godinu trebao iznositi oko 16,5 milijuna kuna jer uskoro također stiže na naplatu četvrti kvartal.

U oba grada bili su suzdržani u komentarima što će poduzeti ako Vlada nastavi s neplaćanjem. U neslužbenoj formi su poručili da od premijerke Jadranke Kosor očekuju sastanak na kojem će se problematika riješiti.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi