kraj svađe?

Plenković pozvao predsjednicu na sjednicu Vijeća za demografsku revitalizaciju

27.06.2018 u 07:47

Bionic
Reading

Nacrt prijedloga zakona o zdravstvenoj zaštiti, koji je digao mnogo prašine među obiteljskim liječnicima, na dnevnom je redu današnje sjednice Vlade

Govoreći uvodno na sjednici Vlade Plenković je još jednom čestitao hrvatskoj reprezentaciji na uspjehu u Rusiji, a podsjetio i da su on i ministri jučer utakmicu gledali u Banskim dvorima. 'Sjajan upjeh, i u drugom krugu očekujemo velike uspjehe od ove generacije', poručio je.

Podsjetio je da je ovih dana bio Dan antifašističke borbe i Dan državnosti.

'Ovo je tjedan kada ćemo obilježiti petu obljetnicu članstva u Europskoj uniji. Globalno gledajući kakvo je ozračje u Europi, mislim da je veliko postignuće da smo članica i da smo u ovih pet godina nastojali nadoknaditi što su druge zemlje iskoristile od 2004. do 2007.', kazao je Plenković i još jednom apelirao na sve ministre da provode reforme i da se poveća povlačenje novca iz EU fondova, Pozvao je sve građane na svečani koncert ispred HNK u subotu navečer.

Spomenuo se i posjeta Vijeću Europe. 'Govor pred parlamentarcima bio je dobro primljen, svi su bili zadovoljni, imali smo niz sastanaka', rekao je Plenković podsjetivši da Hrvatska preuzima predsjedanje Vijećem Europe.

'Osvrnuo sam se i na proces potvrđivanja Konvencije Vijeća Europe o nasilju nad ženama i nasilju u obitelji. Supstanca konvencije je borba protiv izrazito negativnog fenomena. U Vijeću Europe su zadovoljni sa našom interpretativnom izjavom i možda će i druge zemlje je koristiti u raspravi', rekao je Plenković.

Prepričao je i što se događalo na mini-summitu vezanom uz migrante, kazavši još jednom da će Hrvatska zaštititi svoje interese. 'Zaštita vanjskih granica je za nas najvažnija', rekao je Plenković i dodao da će Hrvatska dati potporu članicama EU koje su pod velikim pritiskom i u teškom položaju. 'Najosjetljivija politička dimenzija je izazvala u nekim zemljama tektonske poremećaje, a to je revizija Dublinske uredbe. Riječ je o sekundarnim migracijama. Moramo naći rješenja koje će svi prihvatiti. Solidarnost mora biti pravična i održiva. Hrvatska će nastojati zaštititi svoje interese u pregovorima o reviziji Dublinskog ugovora', kazao je Plenković.

Premijer je također izvijestio da je u razgovoru s predsjednicom RH Kolindom Grabar Kitarović dogovoreno da će se sljedeći tjedan održati sjednica Vijeća za demografsku revitalizaciju te da će toj sjednici nazočiti i predsjednica.

'Na toj će sjednici biti stavljeno na stol sve što se do sada napravilo i sve što želimo napraviti, a razmotrit ćemo i sugestije predsjednice upućene Vladi', rekao je Plenković.

Glavna točka današnje sjednice Vlade je Zakon o zdravstvenoj zaštitit, za kojeg je ministar zdravstva Milan Kujundžić rekao da je pomno analiziran. 'Bilo je nekih malih protesta jer su neki očekivali nešto drugo', kazao je Kujundžić na sjednici Vlade.

Zbog 'zdravstvenog' zakonskog prijedloga obiteljski liječnici su od utorka u bijelom štrajku, a za srijedu je najavljen prosvjed ispred Banskih dvora. Razlog za takav postupak obiteljskih liječnika je nezadovoljstvo promjenama zakonskog prijedloga u odnosu na ono što se dogovaralo u javnoj raspravi.

Obiteljski liječnici tvrde kako su im poništena dva najvažnija članka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti koja su tražili - da se ukine članak prema kojem postoji određeni postotak liječnika koji moraju raditi u domovima zdravlja te da ordinacije primarne zdravstvene skrbi, a tu osim liječnika obiteljske medicine spadaju stomatolozi, pedijatri i ginekolozi, mogu preuzeti drugi liječnici.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić u utorak je odbacio informacije o većim razmjerima štrajka u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, istaknuvši da je samo manji dio liječnika koncesionara nezadovoljan nacrtom novog Zakona o zdravstvenoj zaštiti, i to oni koji gledaju samo sebe i svoje interese

Na dnevnom redu sjednice Vlade je, uz ostalo, Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o lijekovima, Nacrt prijedloga zakona o Fondu hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji te Nacrt prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Zakladi hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Ilustrativna galerija / sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek