NEZADOVOLJNI S PARTNEROM

Vlada traži reviziju ugovora s MOL-om

  • Autor: Marina Barukčić
  • Zadnja izmjena 02.06.2011 12:32
  • Objavljeno 02.06.2011 u 11:46
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Vlada je na današnjoj sjednici dala suglasnost za vođenje pregovora s MOL-om da bi se izmijenio Ugovor o međusobnim odnosima dioničarima koji se odnosi na Inu. Ministar gospodarstva Đuro Popijač naglasio je da Vlada nije zadovoljna 'ispunjavanjem određenih ciljeva'

'Cilj pregovaračkog postupka je učinkovita realizacija ciljeva iz ugovora te jačanje nacionalne energetske stabilnosti i njezine tržišne pozicije u Hrvatskoj, jugoistočnoj Europi i cijeloj regiji. Naime, prema mišljenju Republike

Hrvatske, ovi ciljevi nisu ostvareni u cijelosti', rekao je ministar Đuro Popijač.

MOL-u će Ministarstvo gospodarstva uskoro podnijeti pisani zahtjev za postupak pregovora, rekao je Popijač. Prvi ugovor je, podsjetimo, sklopljen 17. srpnja 2003. godine, a Prve izmjene i dopune tog ugovora sklopljene su 30. siječnja 2009. godine.

U odluci stoji da je 'cilj pregovaračkog postupka osiguranje učinkovitije realizacije ciljeva iz Ugovora, a osobito zadržavanje i jačanje nacionalne energetske stabilnosti te poboljšavanje poslovanja Ine i njezine tržišne pozicije'.

U izaslanstvu Vlade za vođenje pregovora o Drugoj izmjeni i dopuni tog ugovora su: Đuro Popijač, ministrica financija Martina Dalić i predsjednik Nadzornog odbora Ine Davor Štern.

Ovaj Vladin potez može se protumačiti i kao nastojanje da se smanji MOL-ova premoć u INA-i. MOL je, naime, dobio upravljačka prava kao da je većinski vlasnik INA-e, a to su  omogućile Prve izmjene ugovora od 30. siječnja 2009. godine. Tada je s MOL-om pregovarao bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec u vrijeme bivšeg premijera Ive Sanadera.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi