GRABAR KITAROVIĆ

'Vlada sjedi na ušima i ne reagira na Šešelja'

16.11.2014 u 17:52

Bionic
Reading

HDZ-ova predsjednička kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović prozvala je u nedjelju Vladu da 'sjedi na ušima' i ne reagira na istupe haškog optuženika Vojislava Šešelja koji ponovno poziva na Veliku Srbiju, zbog čega je Vlada, tvrdi, trebala izraziti nezadovoljstvo Haškom sudu i pozvati hrvatskog veleposlanika u Srbiji na konzultacije u Zagreb.

Grabar Kitarović je u Dubrovniku, gdje je nazočila svečanosti obilježavanja 25. obljetnice osnutka dubrovačkog HDZ-a, hrvatskoj Vladi predbacila da uopće nema vanjsku politiku.

'Ova Vlada ne zna, ne prati svjetske trendove, njih ne zabrinjava situacija s ISIL-om, kriza u Rusiji i Ukrajini, ali i ono što se događa na našim granicama. Ne zabrinjava ih rusko-srpska vojna vježba, povratak Vojislava Šešelja, njegove izjave kako ideja Velike Srbije nije mrtva, a na to se službeni Beograd još nije ogradio. Dobivam kritike kako ne poznajem vanjsku politiku, ali ja ne mogu vjerovati da naša Vlada sjedi na ušima i da nisu tražili da hrvatski veleposlanik u Srbiji dođe na konzultacije u Zagreb, da nisu Haškom sudu izrazili nezadovoljstvo, da nisu izvijestili međunarodnu zajednicu i da nisu sazvali sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost, jer je to upravo pitanje nacionalne sigurnosti', poručila je.

Naglasila je kako Hrvatska sa Srbijom želi graditi dobrosusjedske odnose, ali temeljem međusobnog poštovanja i politike čistih računa, istaknuvši da će kao predsjednica Republike, uvjerena u pobjedu na predsjedničkim izborima, sa Srbijom i svim ostalim susjedima tražiti rješavanje otvorenih pitanja, od nestalih u ratu do pitanja granica.

'Posebno ćemo brinuti o Hrvatima u BiH. Potrebne su ustavne promjene kako bi se osigurala jednakopravnost Hrvata s ostalim narodima u BiH. Bez Hrvata nema ni BiH', rekla je Grabar Kitarović.

Ustvrdila je kako u Hrvatskoj trenutno vlada ozračje pesimizma i bezidejnosti, i zbog posljedica svjetske krize, ali još više, istaknula je, zbog nesposobne i neodgovorne hrvatske Vlade, 'kao i predsjednika koji već pet godina promatra kako država tone i ne radi ništa'. Ponovila je kako će joj prvi potez kao predsjednici biti sazivanje tematske sjednice Vlade na temu stanja u državi, a najavila je da će se na toj visokoj dužnosti zalagati i za izgradnju Pelješkog mosta europskim sredstvima.

'Gradnja mora početi što je moguće prije, moramo povezati jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Tvrdim vam odgovorno da je to u interesu i Hrvatske i EU. Nije riječ samo o prometnom povezivanju i Jadransko-jonskom pravcu, riječ je i o razvoju juga Hrvatske, ali i o simboličkom povezivanju hrvatskog juga. Pelješki most mora ići', poručila je HDZ-ova predsjednička kandidatkinja.

Naglasila je kako Hrvatska ne smije više dopuštati da joj umirovljenici kopaju po kantama za smeće i tako brinu o djeci i unucima te svojim mirovinama. 'Mladi nam govore da žele ostati ovdje, ali nemaju uvjete. To ne možemo dopustiti. Dugujemo mladima zaokret da mogu ostati u Lijepoj našoj', istaknula je Grabar Kitarović.