BEZ DOGOVORA O PROSLAVI OLUJE

Vlada sama odlučila: 5. kolovoza skup u Kninu i mimohod u Zagrebu

14.04.2015 u 12:52

Bionic
Reading

Vlada će najvjerojatnije, piše Jutarnji list pozivajući se na neimenovane izvore, na sjednici u četvrtak donijeti odluku prema kojoj će se proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti 5. kolovoza obilježiti tradicionalno u Kninu, ali zatim navečer i u Zagrebu, i to velikim vojnim mimohodom. Međutim, takav potez razbjesnio je predsjednicu Kolindu Grabar Kitarović

Naime, u Uredu predsjednice jučer nisu skrivali nezadovoljstvo zbog te Vladine odluke, piše Jutarnji list.

'Predsjednica se ne slaže s odlukom da se proslava Oluje održi istoga dana niti je ta odluka donesena u dogovoru s njom. Štoviše, nitko se s predsjednicom kao vrhovnom zapovjednicom, ni s Glavnim stožerom, nije konzultirao oko toga. Ovo je dokaz kako Vlada još jednom siluje proceduru kao u slučaju preseljenja u Visoku ulicu. To je odraz njihove arogancije', poručili su jučer neimenovani izvori s Pantovčaka.

Ističu kako im je žao što nije osnovan državni Odbor u koji bi bio uključen i Ured predsjednice, a koji bi potom odlučivao o proslavi Oluje.

'Nitko nije konzultirao ni struku da se uopće vidi je li izvedivo takvu proslavu održati u jednom danu', komentirali su na Pantovčaku.

U Uredu predsjednice smatraju da bi se mimohod trebao održati 4. kolovoza u Zagrebu, a da bi se sam Dan pobjede, 5. kolovoza, trebao obilježiti u Kninu.

Iako je predsjednica države prema Ustavu vrhovna zapovjednica oružanih snaga, teško da može stopirati odluku Vlade s obzirom na to da se njezino zapovijedanje vojskom odnosi samo na ratno stanje. U mirnodopsko vrijeme takve su ovlasti na MORH-u i Glavnom stožeru.

Cijeli članak pročitajte OVDJE.