ZATVORENA SJEDNICA

Vlada razriješila državnu tajnicu Obradović Mazal

11.03.2010 u 16:45

Bionic
Reading

Vlada je na zatvorenom dijelu današnje sjednice odlučila dužnosti razriješiti Tamaru Obradović Mazal, državnu tajnicu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva. Obradović Mazal razriješena je na osobni zahtjev

Na zatvorenom dijelu današnje sjednice Vlade Republike Hrvatske donesena je Odluka o davanju državnog jamstva u korist Credit Suisse International/Credit Suisse, London Branch, u svrhu realizacije Ugovora o kreditu za financiranje novogradnji 710, 711, 712 i 713 u 3. Maj Brodogradilištu d. d. u Rijeci te u svrhu realizacije Ugovora o kreditu za financiranje proizvodnje i održivosti kontinuiteta poslovanja u Brodosplit-Brodogradilištu d.o.o u Splitu; zatim u korist J. P. Morgan, London, za financiranje proizvodnje i održivosti kontinuiteta poslovanja u brodogradilištu Brodotrogir d. d. u Trogiru. Također, izmijenjena je Odluka o davanju državnog jamstva Hrvatskoj banci za obnovu i razvitak ili drugim poslovnim bankama u zemlji i/ili inozemstvu, za izravno zaduženje Brodosplit-Brodogradilišta specijalnih objekata d.o.o. Split, za financiranje proizvodnje i održivosti kontinuiteta poslovanja.

Radi usklađenja sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu, izmijenjena je Uredba o osnivanju Agencije za poljoprivredno zemljište. Isto tako, Vlada je dala suglasnost na Statut Agencije.

Donesena je Odluka o posebnim mjerama pomoći poljoprivrednim proizvođačima u uvjetima financijske krize. Učinak financijske krize vidno je uzdrmao cijeli sektor poljoprivrede pa su u takvim okolnostima otvoreni razgovori s predstavnicima poljoprivrednih proizvođača, navodi se u priopćenju Vlade.

Usuglašen je prijedlog pomoći sektoru biljne proizvodnje koji se temelji na isplati sredstava za poticaje do punog iznosa iz 2009. za ostvarena prava u 2008, isplati izravnih plaćanja u 2010. temeljem ostvarenih prava u 2009. za osnovna, posebna i ostala plaćanja za kulture proljetne sjetve kroz repromaterijal te oslobađanje od plaćanja zakupa državnog poljoprivrednog zemljišta.

Nadalje, donesena je Odluka o raspisivanju javnog poziva za prikupljanje ponuda za kupnju dionica društva Regionalna veletržnica Benkovac d. d., pod posebnim uvjetima. Vlada je zadužila Hrvatski fond za privatizaciju da raspiše javni poziv za prikupljanje ponuda za kupnju 225.289 dionica društva, pojedinačne nominalne vrijednosti 100 kuna, ukupne nominalne vrijednosti 22.528.900 kuna, što čini 93,24 posto temeljnog kapitala Društva pod posebnim uvjetima i po početnoj cijeni od jedne kune. Rok za podnošenje ponuda je 45 dana od dana objave javnog poziva. Također su određeni obvezni uvjeti koje ponuditelj treba ispuniti: preuzimanje obveze zadržavanja broja zaposlenika u roku od jedne godine od dana sklapanja ugovora o prodaji i prijenosu dionica, preuzimanje u potpunosti postojećeg kolektivnog ugovora Društva, dostavljanje programa ulaganja u Društvo, dostavljanje poslovnog plana Društva za sljedećih pet godina te ponuditi popust za podmirenje svih dospjelih obveza Društva prema državnim vjerovnicima – korisnicima državnog proračuna Republike Hrvatske i dr.

Vlada je dala suglasnost za osnivanje predstavništva Hrvatske gospodarske komore u Ruskoj Federaciji, sa sjedištem u Moskvi te Afganistanu, sa sjedištem u Kabulu.

Prihvaćeno je pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske nad Svjetskim kongresom jedinstva humanista na temu 'Djeca svijeta ranjenog djetinjstva', koji će se održati u Zagrebu, 24. do 27. listopada ove godine.

Temeljem provedenog postupka po objavljenom javnom natječaju Marko Kovačić imenovan je ravnateljem Zavoda za javnu upravu, a Sanja Palčić tajnicom Ministarstva uprave.