SANADER U SABORU

Vlada razmišlja o novim antirecesijskim mjerama

  • Autor: Hina / tportal.hr
  • Zadnja izmjena 11.03.2009 12:10
  • Objavljeno 11.03.2009 u 12:04
Ivo Sanader

Ivo Sanader

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Goran Mehkek

Premijer Ivo Sanader u Hrvatskom saboru izjavio je kako deset predstavljenih antirecesijskih mjera nisu jedine s kojima će Vlada reagirati na krizu, da se razmišlja i o novima, ali i naglasio da nove mjere pretpostavljaju i dodatno zaduživanje te rast deficita

'Razmišljamo i o drugim mjerama. Deset Vladinih antirecesijskih mjera nisu kraj, razmišljamo o novima", rekao je premijer u odgovoru HSLS-ovcu Ivanu Čehoku kojega je zanimalo planira li Vlada nove mjere, prije svega one poticajne za izvoznu industriju.

Sanader je istaknuo da vladajuća koalicija prati sve što se u pogledu krize i recesije događa u Europi i svijetu te kako druge zemlje i kojim mjerama na to reagiraju. "Sve mjere koje poduzimaju druge zemlje pretpostavljaju dodatno zaduživanje i proračunski deficit, a o tome se kod nas ne govori", kazao je.

Sanader je najavio da će Vlada uskoro (u drugoj polovici ožujka) predložiti rebalans proračuna "i pokazati da može upravljati krizom te proračun prilagoditi okolnostima", a najavio je i da će vladajuća koalicija dogovarati i treba li zbog antirecesijskih mjera ići na veći deficit.

Čehoka je zanimalo razmišlja li Vlada o bespovratnim ulaganjima po radnom mjestu u izvoznoj industriji, po uzoru na Njemačku, Italiju i Sloveniju koje daju između tri i četiri tisuće eura po radnom mjestu.

Sanader je rekao da Vlada već za svako radno mjesto u izvozno orijentiranom malom i srednjem poduzetništvu daje između 1500 i 4500 eura, da svaki poslodavac u tom sektoru može dobiti i poticaje za edukaciju zaposlenika, da je 120 milijuna kuna predviđeno za pomoć tekstilnoj, kožarskoj, obućarskoj i metalno-prerađivačkoj industriji.

Ministar poljoprivrede Božidar Pankretić pohvalio se boljom vanjskotrgovinskom bilancom što se prehrambenih proizvoda tiče, istaknuvši kako je ta bilanca "gotovo pozitivna", odnosno da je krajem prošle godine bila na 97 posto pokrivenosti izvoza uvozom, a krajem siječnja ove godine oko 86 posto.

"Nadamo se da će se taj trend zadržati", rekao je, izvijestivši da je trostruko porastao izvoz tune, šest puta izvoz žitarica, a šećera dva puta.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi