JUTARNJE ZASJEDANJE

Vlada raspravlja o proračunu i smjeni Uprave HAC-a

21.11.2009 u 10:28

Bionic
Reading

Na sjednici Vlade raspravlja se o prijedlogu proračuna za iduću godinu, a očekuje se i odluka o smjeni Uprave Hrvatskih autocesta. Prijedlog proračuna planira prihode od 112,8 milijardi kuna, što je 1,5 posto više nego ove godine, te rashode od 121,4 milijarde, što je oko 900 milijuna kuna više. Projekcije Ministarstva za iduću godinu jesu realni rast BDP-a za 0,5 posto te proračunski deficit opće države od 2,7 posto BDP-a (u ovoj godini 2,9 posto)

U resoru financija i u Vladi ipak ističu da se proračunska potrošnja u idućoj godini znatno racionalizira te naglašavaju da je rast ukupnih rashoda povezan s trima važnim elementima. Riječ je o prilagodbama u procesu pridruživanja EU, što je u 2010. trošak od 2 milijarde kuna, sufinanciranju projekata u sklopu pretpristupnih programa EU-a za koje je predviđeno 432,2 milijuna kuna te povećanim troškovima kamata za oko milijardu kuna.

HTV-u je iz više izvora potvrđeno da će Uprava HAC-a biti smijenjena, možda već na današnjoj sjednici Vlade. Očekuje se odlazak Jurice Prskala, Marija Lovrinčevića i Ivice Mlinarevića, dok bi Josip Sapunar trebao ostati. Kao novi predsjednik Uprave HAC-a spominje se Stjepko Boban, koji već pet i pol godina vodi Hrvatske ceste. Njega bi na čelu Hrvatskih cesta, neslužbeno se doznaje, trebao zamijeniti Jakov Krešić.