živo na markovom trgu

Vlada raspravlja o domovinskoj sigurnosti, a Sabor o rodiljnim naknadama

08.06.2017 u 07:14

Bionic
Reading

Sabor nastavlja sjednicu aspravom o vladinu prijedlogu izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, dok će na dnevnom redu Vladine sjednice biti prijedlog strategije nacionalne sigurnosti te zakona o sustavu domovinske sigurnosti

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade, koja bi trebala početi u 10 sati je prijedlog strategije nacionalne sigurnosti te zakona o sustavu domovinske sigurnosti. Prema prijedlogu Strategije, Vlada bi imala obvezu jednom godišnje izvješćivati Hrvatski sabor o njezinoj provedbi, a njome se, prema riječima potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, stvara partnerstvo za sigurnost sa širom društvenom zajednicom kao odgovor na ugroze i rizike s kojim je suočeno hrvatsko društvo.

Na dnevnom redu su i odluke o proglašenju strateških investicijskih projekata Republike Hrvatske i to - "Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Đakovo", "Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Metkovića, projekt Metković – razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje", "Razvoj vodno-komunalne infrastrukture Grada Velike Gorice" i "Poboljšanje vodno-komunalne infrastrukture Grada Vukovara".

Danas bi se u 9.30 trebala nastaviti 4. sjednice Hrvatskog sabora, a saborski zastupnici bi trebali raspravljati o vladinu prijedlogu izmjena Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama po hitnom postupku kojima se iznos tih potpora povećava. Izmjene se odnose na povećanje maksimalnog iznosa naknade plaće koja se isplaćuje za vrijeme korištenja roditeljskog dopusta za zaposlene roditelje drugih šest mjeseci, s dosadašnjih 2660,80 kuna na 3991,20 kuna.

Povećava se i naknada za nezaposlene te zaposlene roditelje koji ne zadovoljavaju zakonom propisani uvjet staža osiguranja - 12 mjeseci neprekidno ili 18 s prekidima – i to sa 1663 kune na 2328,20 kuna. Naknada roditeljima koji imaju pravo na roditeljski dopust za blizance, treće i svako sljedeće dijete do treće godine života djeteta, povećava se sa 1663 kune na 2328,20 kuna. Povećava se i novčana potpora za zaposlene i samozaposlene roditelje koji koriste dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju.

Za primjenu zakona u proračunu za ovu i projekcijama za iduće dvije godine osiguran je novac - 156,6 milijuna kuna u ovoj godini, u idućoj godini 313,2 milijuna kuna i u 2019. godini 346,5 milijuna kuna, a očekuje se da će se s primjenom izmjena zakona početi već u drugoj polovici ove godine.