javne i državne službe

Vlada pregovara sa sindikatima, Mihalinec je, čini se, zadovoljan: Sve što je izvojevano štrajkom neće se dirati

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 21.05.2020 11:54
  • Objavljeno 21.05.2020 u 10:30
tportal

Izvor: Cropix / Autor: Davor Pongračić

U Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava nastavljaju se pregovori između pregovaračkog odbora Vlade RH i predstavnika sindikata o sklapanju dodataka kolektivnim i temeljnim kolektivnim ugovorima s predstavnicima javnih i državnih službi

Pregovori će se održati kroz tri sastanka i to: s predstavnicima sindikata javnih službi; s predstavnicima sindikata znanosti i visokog obrazovanja, učitelja i zaposlenih u srednjim školama i s predstavnicima državnih službi.

Vlada je sindikatima ponudila da ne raste osnovica u lipnju i listopadu 2+2, nego da to dobiju u siječnju 2021., javlja Dnevnik.hr.

Ponudili su im da se o božićnici raspravlja najesen, a da zasad ostane ista, 1500 kn. Prema ponudi Vlade, regresi bi im ostali, možda kroz CRO karticu. Jubilarne nagrade također bi im ostale.

Sindikati će tu ponudu sada predstaviti svojim tijelima, ali nema većih negodovanja zbog ponude. Vilim Ribić iz Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja rekao je kako se radi o zanimljivoj ponudi, a jedino Sindikat zdravstva želi znati što će biti s dugovima i zaostacima prekovremenih.

Sastanak će se ponovno održati idući tjedan.

Branimir Mihalinec kaže da za sada ne bi govorio o štrajku, treba vidjeti kako će proći obje ponude. 'Ukoliko ponuda bude prihvatljiva članovima, pitanje koeficijenata biti stavljeno ad acta zauvijek. Neće se ići na izmjenu sporazuma. Sve što je izvojevano štajkom neće se dirati. Na stolu je pitanje koje je zajeničko svim javnim i državnim službama i djelit ćemo njihovu sudbinu', kazao je.

'Zaposleni u obrazovanju ne bi trebali imati posebni dvostruki udar', dodao je.

Aladrović: Plaće u realnom sektoru padaju, pa nije oportuno da na drugoj strani plaće rastu

Josip Aladrović, ministar rada i mirovinskoga sustava, kazao je kako je prijedlog da se povećanje plaća suspendira do 1. siječnja. 'Sindikati su zadovoljini ponudom. Slijedeće srijede je idući sastanak, oni sada sa svojim članstvom moraju to ikomunicirati', kazao je.

'Krećemo se u kontekstu onoga što se sada događa, nezahvalno je govoriti što će biti za šest mjeseci', kazao je.

Kaže kako niti u jednom trenutku u ovoj krizi nisu sporili da su javne službe dobro i angažirano odolijevale ovoj krizi. No s obzirom da plaće u realnom sektoru padaju, smatramo da nije oportuno da na drugoj strani plaće rastu', kazao je.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!